Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ersättning för karens ansöks hos Försäkringskassan

Karensavdraget slopas genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukperioden. För att kunna söka ersättning för karensavdraget hos Försäkringskassan behöver man fylla i Västra Götalandsregionens organisationsnummer, vilket är: 232100-0131.

Bakgrunden är Folkhälsomyndighetens rekommendationer där man vill uppmana alla att stanna hemma även vid lindriga symptom i luftvägarna. Karensavdraget har framförts vara en vägande orsak till sjuknärvaro på arbetet, vilket kan öka smittspridningen av Covid-19. 

Överenskommelsen gäller till och med 30 september 2021. Hanteringen under denna period är att arbetsgivare ska göra karensavdrag som vanligt. Arbetstagaren kan i efterhand söka ersättning för den första dagen i sjukperioden från staten. Ansökan görs retroaktivt till Försäkringskassan. För att kunna söka ersättning för karensavdraget hos Försäkringskassan behöver man fylla i Västra Götalandsregionens organisationsnummer, vilket är: 232100-0131.

Information om när det är möjligt för arbetstagare att ansöka om ersättningen och hur det ska gå till kommer att publiceras på Försäkringskassans webbplats när regeringen har beslutat i frågan. 
Coronaviruset – det här gäller, Försäkringskassan 
SKR: Frågor och svar om arbetsgivares ansvar vid epidemi- eller pandemiutbrott 

Senast uppdaterad: 2021-05-19 14:17