Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

"Vården ska få mer tid till patientarbete"

Måns är affärsområdeschef på Regionservice.

Måns Ottertun är affärsområdeschef för Regionservice logistik- och försörjningsverksamhet, den verksamhet som förser hälso- och sjukvård i Västra Götaland med materiel.

 Under pandemin har vikten av en fungerande materialförsörjning kommit i fokus enligt Måns: 

- Vi vet hur viktig serviceverksamheten är för en fungerande hälso- och sjukvårdMen jag tror detta blivit än mer tydligt under rådande pandemi, att det vi gör dagligen måste fungeraAnnars fungerar inte vårdprocessen. 

Tillgången på material är avgörande för hur vården klarar sitt uppdrag. Det var även meningsfullheten i att bidra till en god hälso- och sjukvård som lockade Måns till Regionservice. Under sina studier till civilingenjör på Chalmers hade han dock ingen tydlig bild av regionens verksamhet, eller vilka enorma logistikflöden som hanteras. Med en bakgrund inom logistik i näringslivet ser Måns ett behov av att ändra bilden av logistikutveckling inom offentlig sektor:   

- Jag upplever att den allmänna bilden av offentlig verksamhet inte riktigt överensstämmer med verklighetenVi är mer utvecklingsorienterade än vad jag tror att man förväntar sig. Det finns fortfarande mycket att utveckla men vi ska definitivt passa på att vara stolta under resan framåt! 

Utveckling genom ansvar 

En av utmaningarna med att driva utvecklings- och förändringsarbete inom Västra Götalandsregionen är organisationenstorlek, med över 55 000 medarbetare och olika förvaltningarMen det ger även många möjligheter menar Måns, regionen har en bredd av frågor och kompetenser som är svår att hitta någon annanstans. Och möjligheten till personlig utveckling är stor. Hans egen karriär har präglats av chefer som tidigt gett honom ansvar och trott på hans förmågaMåns började inom Regionservice 2010 i en utvecklingsroll på Hjälpmedelscentralen, men fick snabbt större ansvar: 

- Första gången när jag fick ansvar för en större verksamhet, Sisjödepån, då var jag ju egentligen ett rätt oprövat kort. Jag ville verkligen ha det jobbet, säger Måns och ler stort. 

Engagemanget är tydligt och Måns drivs av att göra saker bättre. De senaste åren har hans fokus legat på att tillsammans med övriga förvaltningar Västra Götalandsregionen, ta fram en ny logistik- och försörjningsstrategiStrategin som nu beslutats av regionfullmäktige ger Västra Götalandsregionen möjligheten att ta ett helhetsgrepp kring logistikenBland annat genom konceptet Materialförsörjning i Vården, Måns har en tydlig målbild: 

I framtiden så ska vårdpersonal inte behöva gå ut och räkna i förråd eller beställa varor. Vi ska gå från beställning till försörjning, och vården ska få mer tid till patientarbete. 

Under hösten 2020 planeras för ett breddinförande av konceptet på regionens sjukhus med start 2021. Ett spännande och viktigt uppdrag för Måns och hans kollegor på Regionservice.

Senast uppdaterad: 2020-06-30 21:28