Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Framtidssatsningar på Östra sjukhuset

På Östra sjukhuset har man infört rörpost.

Östra sjukhuset kommer att genomgå omfattande förändringar och utveckling de kommande åren. Sjukhusets yta förväntas runt år 2030 att vara dubbelt så stort som det är nu.

Näst på tur i utvecklingen står något så ovanligt som ett rörpostsystem. Det må låta nostalgiskt men faktum är att det än idag är ett väldigt effektivt och rent av framtidsmässigt system. Med ett bra rörpostsystem kan man snabbt och enkelt skicka tidskänsliga föremål i form av blodpåsar, sterila instrument och labbtester.

– I dagsläget används ett väldigt litet rörpostsystem här på Östra Sjukhuset och det är främst till prover, berättar Ingemar Carlsson, ATS-ansvarig och servare av det befintliga rörpostsystemet. Men i framtiden ska systemet byggas ut och större ampuller kommer att användas, vilket medför möjligheten att skicka en stor variation av gods så som prover, blodpåsar, läkemedel, dokument och sterilgods.

Utbyggnationen av rörpostsystemet kommer även medföra att flera avdelningar kopplas samman så att man snabbt och enkelt kan skicka sådant som annars hade inneburit en promenad på cirka tjugo minuter. Till år 2030 kommer det befintliga systemet vara fullt utbytt. Ytterligare en fördel med rörpostanläggningen är att den kommer att vara i drift dygnet runt, årets alla dagar.

 – Det är väldigt effektivt, och vi på Regionservice jobbar ju med service, så vi ska ju serva så effektivt som möjligt till minsta möjliga kostnad, säger logistikansvarige Eddie Dyfverman. Idag är det många onödiga turer där man tar trucken för att leverera. Det blir onödig trafik och truckar ska vi försöka undvika. Men om något oförutsett händer med rörposten är planen att vi ska använda oss av mycket lättare truckar. Det finns en modell som är som en Segway som man ställer sig på och bara åker iväg och som kan dra upp till tre-fyra vagnar. 

Andra kommande framtidssatsningar är AGV – Automatically Guided Vehicle (robottruckar) som ska kunna leverera bl a depåvaror, sterilt gods, varma måltider, post/paket, läkemedel m m. Det kommer även att finnas flera logistiksystem som avlastar vården, däribland en sopsug som hanterar restavfall och smittande avfall direkt från sköljrummen. Även satsningar för att förebygga arbetsskador kommer att införas, det är viktigt att minimera antalet lyft genom att öka antalet lyfthjälpmedel.

– Idag lyfter vi allting fyra, fem gånger, och det ska vi försöka undvika. Det vore bra om vi bara gör det en gång och det är just vid levererans, säger Eddie.

Senast uppdaterad: 2018-09-26 16:57