Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Full fart med packning av testkit för covid-19

Testkit för covid-19

Uppdraget från Socialstyrelsen, innebär att ta emot beställningar, packa dem och samordna transportlogistiken till och från vårdcentraler och drive in-tält till kommunerna i Västra Götaland.

Regionservice har fått i uppdrag att ta emot beställningar av testkit för covid-19 samt packa dem och samordna transportlogistiken till och från uppsamlingsplatserna för regionens 49 kommuner. Uppdraget är ett bra exempel på samarbete mellan VGR, VästKom, Göteborgsregionen (GR) och kommunalförbund i Västra Götaland.

Det är Regiontransporter som ansvarar för att ta emot beställningarna av testkit för covid-19 och transportera dem till de vårdcentraler som fungerar som in- och utlämningsställen.

- Logistiken kring testkiten är en stor apparat och kräver samarbete och god kommunikation, säger Mikael Svensson, processledare, som tillsammans med Regiontransporter ansvarar för transportlogistiken i Västra Götalandsregionen.

800 testkit per dag

På Sahlgrenska sjukhuset packas testkiten vid olika stationer av Regionservice medarbetare. För att få variation i arbetet byts man av, för även om varje steg är enkelt är det viktigt att det blir rätt. Varje kit innehåller en servett i en separat påse, bomullsspinne i försluten förpackning, instruktioner och provrör. Cirka 800 testkit packas varje dag. Hygienen är jätteviktig, så medarbetarna tvättar händerna ofta och håller arbetsbänkarna rena från allt som inte är arbetsmaterial.

- Innan Regionservice fick uppdraget var det labb-personal som gjorde detta, vilket kändes som slöseri av viktiga resurser och kompetenser. Uppdraget må innebära enkla, enformiga arbetsuppgifter men i slutändan handlar det om att stötta upp och jobba tillsammans. Kan vi frigöra tid för vårdpersonal och andra specialkompetenser så vill vi göra det, säger Maria Wallman, samordnare på område Mölndal och Sjukhusen i Väster.

När testkiten är packade levereras de av Regiontransporter till vårdcentraler och drive in-tält där personal inom kommunal vård och omsorg kan göra provtagning. Alla prover som tas i regionen körs av Regiontransporter till Skas Skövde och fraktas sedan till Karolinska institutet i Stockholm varje vardag.

Packning av testkit
Vår medarbetare Mikael packar testkit på Sahlgrenska sjukhuset.

Varför testar vi?

Syftet med egentest på luftvägsinfekterad vård- och omsorgspersonal är att kunna avgöra om personen kan komma tillbaka till arbete eller inte. Att testa sig är en frivillig överenskommelse mellan medarbetare och chef.  Provtagningen görs av vårdpersonal i skyddsutrustning och testsvaret får man senast 48 timmar efter att provet tas. Ett SMS skickas till medarbetaren som sedan kan logga in med Bank-ID för att ta del av sitt provsvar. Vid negativt provsvar kan medarbetaren återgå i tjänst efter dialog med ansvarig chef.