Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kocklaget från NÄL vann Mästerkocken 2019

Vinnarlaget från NÄL. Region Skåne i rött kom på andra plats.

Stort grattis till Michael Svensson och Elias Assia från Norra Älvborgs sjukhus i Trollhättan som vann årets tävling Mästerkocken Offentlig Gastronomi Patientmat 2019! På andra plats kom Veronica Nilsson och Petter Freiberg från Ängelholms sjukhus, Region Skåne.

- Med inspiration från Sveriges Mästerkock såväl som andra liknande tävlingar inom offentlig måltidssektor är syftet att lyfta fram våra ambitiösa kockar inom offentlig sektor patientmat. Vi vill ge alla kreativa kockar en möjlighet att utmanas och utvecklas. Alla har ju ett gemensamt mål och det är att laga god, näringsriktig och klimatsmart mat till patienter, säger Ajna Metic, projektledare område Måltider, Regionservice Västra Götalandsregionen.

I år deltog sju kök, med två kockar i varje lag. Efter tillagning presenterade respektive kocklag sin huvudrätt samt dessert för juryn. Juryn provsmakade och bedömde rätterna efter kriterierna smak, doft, konsistens och visuell presentation samt:

  • Kostnad för huvudrätt och varmrätt under 14 kr.
  • Inte mer än 0,5 CO2-ekv/portion.
  • Huvudrätt och efterrätt ska kunna produceras i storskalig volym i storkök. 

Det vinnande laget lagade zucchinibiff serverat med rostade rotfruktsnudlar toppade med citrondressing samt en choklad och squashkaka serverat med blåbärskvarg.

Juryns motivering löd: ”En maträtt som du blir hungrig av. En modern måltid med välbalanserade smaker, väl nyttjade råvaror och en vacker presentation”.

Juryn bestod av Karoline Pettersson, dietist Sahlgrenska Akademien, Ulf Wagner, kock, Cecilia Magnusson Sporre, lektor vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs Universitet samt Pelle Danielsson, kock.

Juryn från vänster: Karoline Pettersson, Ulf Wagner, Cecilia Magnusson Sporre, Pelle Danielsson.

Kreativa kockar och klimatsmart mat

I samhället finns många utmaningar gällande klimatet och förväntningarna inom klimateffektiva måltider är höga. Efterfrågan på alternativa proteinkällor, ökat vegetariskt utbud och säsongsenliga recept är stora och enligt VGRs miljöplan ska 50% av den totala livsmedelsbudgeten utgöras av ekologiska livsmedel år 2020.

Tävlingen är en del i att inspirera kockar inom Västra Götalandsregionen att bli ännu vassare på klimatsmart matlagning och ta fram nya recept. Samtliga huvudrätter och desserter i tävlingen, ska förutom att smaka gott, även vara klimatsmarta och kostnadseffektiva. Samtliga rätter uppnår ca 0,5 CO2 ekv/portion och kostar som högst ca 14 kr. Många av rätterna som lagades på tävlingen kommer att läggas till i den ordinarie menyn.

-  I år deltog sex stycken kök från Västra Götalandsregionen och ett kök från Region Skåne. Ambitionen till nästa år är ännu fler regioner deltar i tävlingen. Tillsammans kan våra kreativa kockar komma på fler klimatsmarta lösningar inom offentlig gastronomi, säger Linda Martinsson, områdeschef Måltider, Regionservice.

Senast uppdaterad: 2019-11-19 15:54