Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Regionservice matsvinnsmätningar har gett resultat

Ett av Regionservice mål de senaste åren har varit att minska matsvinnet i våra verksamheter.

Första mätningen gjordes vecka 48 2013 och då var svinnet 140 gram per portion. Vecka 10 2018 gjordes den senaste mätningen som visade på 97 gram per portion, en mycket postitiv utvecklingskurva. En viss procent matsvinn går aldrig att undvika då sjuka patienter inte alltid vill äta på grund av att de mår illa, är rädda eller helt enkelt inte är hungriga.

Hur gör man matsvinnsmätningen?
En gemensam mall och mätmetod har tagits fram så att alla sjukhus gör mätningarna på samma sätt. Mätningarna sker på olika ställen i köken, på restaurangerna samt på de avdelningar som beställer mat.

- Mätningarna sker under en veckas tid, måndag till fredag, fyra gånger per år för att se hur läget ser ut och åt vilket håll vi går åt. Senaste mätningen visar på en tydlig nedåtgående trend, vilket är väldigt roligt att se, säger Carina Hammarberg, samordnare på Område Måltider. 

Benchmarking kontra matsvinn
Inom landstingsnätverket BestService genomförs benchmarking på några av våra servicetjänster och mängden matsvinn för patientmaten är en av nyckeltalsjämförelserna. Alla deltagande landsting i Sverige har använt VGR:s mätmetod och redovisar matsvinnet i gram per portion enligt ovan. Medianen för samtliga 37 deltagande sjukhuskök i höstens mätning var 133 gram/portion.

I februari-mars genomfördes 2018 års benchmarking och resultatet kommer att redovisas i juni.

 

Läs mer om hur vi jobbar med att minska matsvinnet 

Senast uppdaterad: 2018-04-27 09:13