Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mer tid till patienten när Regionservice tar över livsmedelshanteringen

På Västra Götalandsregionens sjukhus finns inte bara stora produktionskök, utan även avdelningskök där livsmedel tas emot, bereds och förvaras. För att säkra kvaliteten på livsmedelshanteringen och avlasta vårdpersonalen startade i våras ett pilotprojekt i samarbete mellan Skaraborgs Sjukhus (SkaS) och Regionservice.

Tjänsten "Livsmedelshanteringen i vården" innebär att Regionservice tar över vissa arbetsuppgifter från vårdpersonalen.

- Det ställs stora krav på säkerhet och hygien när det gäller livsmedel och våra medarbetare har den kompetens som krävs, säger Annika Carp, teamchef Måltider.

- Vi har under våren och sommaren haft förmånen att få hjälp med delar av det som ingår i egenkontrollsystemet på SkaS, säger Birgit Strand, undersköterska ortopedkliniken. Att städa köket tog tid och denna tid kommer nu patienten till godo istället. Det är också bra för oss att veta att livsmedel blir beställda, även när vi har det tufft med allt som ska göras för våra patienter.

De uppgifter som Regionservice tagit över är bland annat beställning och kontroll av livsmedel.

- I tjänsten ingår att vi fyller på lager med livsmedel och volymer enligt överenskommelse med avdelningen. En gång i veckan städas kylskåp, skafferi, mikrovågsugn och bänkar, säger Marie Dahl, sektionschef Måltider. Vi har ett digitalt egenkontrollprogram som är lätt att använda och som anpassats till uppdraget. I programmet ingår bland annat att följa upp och dokumentera så att livsmedel håller rätt temperatur och att i de fall det förkommer någon avvikelse, rapportera det till enhetschefen på vårdavdelningen.

I pilotprojektet ingick fyra avdelningar på SkaS/Skövde och fyra avdelningar på SkaS/Lidköping. Samarbetet har fallit väl ut och i höst ska tjänsten införas på alla sjukhus och avdelningar inom SkaS.

- Våra duktiga medarbetare gillar arbetsuppgifterna i avdelningsköken och kommunikationen med vården. På så sätt blir Regionservice en del i vårdens process. Nu ser vi fram emot höstens utmaningar med breddinförandet, avslutar Marie.

Om du vill veta mer om tjänsten kan du vända dig till respektive kök eller till din förvaltnings servicesamordnare.

Projektgrupp: Marie Dahl, sektionschef, Dennis Billing, teamledare och Annika Carp, teamchef

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:33