Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mer tid till vård när Regionservice tar över servicetjänster

Uppgiftsväxling handlar om att varje uppgift ska utföras på ett sätt som gör att all personal får utnyttja sin kompetens på rätt sätt. För vårdpersonal kan det handla om att frigöra tid till vård och omsorg genom att växla över service- eller administrativa uppgifter till personal med annan utbildning. Inom NU-sjukvården pågår ett sjukhusövergripande program för uppgiftsväxling och samarbetet med Regionservice blir allt tätare.

I slutet av september fastställdes att det blir Regionservice som kommer att leverera de fyra servicetjänsterna när uppgiftsväxlingen praktiskt ska genomföras. De fyra servicetjänsterna det handlar om är:

  • måltids- och livsmedelshantering på vårdavdelning
  • materialhantering
  • patientnära lokalvård
  • patienttransporter

Regionservice finns representerade i både styrgrupp, programgrupp och expertgrupp och har deltagit i ett flertal av NU-sjukvårdens workshops.

- Under hösten har vi, tillsammans med NU-sjukvården, arbetat med att utforma kravspecifikationer för varje process, säger Jimmie Vikingsson, Regionservice projektledare för uppgiftsväxling inom NU-sjukvården. Utefter kravspecifikationerna har vi internt jobbat fram "HUR" vi ska lösa dessa processer. Vi har lärt oss mycket från de områden inom Regionservice som redan levererar dessa tjänster. En viktig del är att standardisera tjänsterna, för då ökar vi möjligheten att driva det kostnadseffektivt.

320 fler operationer när Regionservice tog över lokalvården

Klicka på bilden för att starta filmen, eller tryck på denna länk

Sedan hösten 2016 har Regionservice tagit över vissa arbetsuppgifter från vården. Först ut var slutstädning av operationssalarna på Uddevalla sjukhus. Slutstädning är den städning som genomförs i varje operationssal efter avslutad operationsdag.

- Genom att uppgiftsväxla slutstädningen har vi frigjort tid för operationspersonalen, säger Eva Nordin, avdelningschef för operationsavdelningen på Uddevalla sjukhus. Nu utförs städningen av utbildade lokalvårdare från Regionservice. De har kvalitetssäkrade metoder för städning, och det märks!

Samma arbetssätt har även införts på operationsavdelningen på NÄL.

Piloter på Uddevalla sjukhus

Fem avdelningar på Uddevalla sjukhus kommer att fungera som piloter för uppgiftsväxlingen. Det har setts som en fördel för att kunna testa samverkan mellan olika servicetjänster och utveckla rutiner och organisering mot flera olika vårdavdelningar. Patienttransporttjänsten ingår inte i piloten, men kommer driftstarta för hela NU-sjukvården i maj.

- En stor utmaning för oss är den korta startsträckan, beslut om pilot togs så sent som 5 december, berättar Jimmie. På denna korta tid har vi rekryterat, tagit fram nya schema, tagit fram ett utbildningspaket för både nya och befintliga medarbetare och mycket, mycket mer. Allt detta innebär också en stor förändringsresa för våra medarbetare som finns hos idag, så kommunikation är en oerhört viktigt del i arbetet. Vi får också chansen att visa att vi är ETT REGIONSERVICE och att vi är med och gör skillnad.

Rekrytering via snabbdejting

Uppgiftsväxlingen innebär att Regionservice behöver fler medarbetare. I samarbete med Arbetsförmedlingen prövades under hösten ett nytt sätt att rekrytera. Vid ett par tillfällen i november bjöds olika arbetssökande in för ett snabbt möte med cheferna. De sökande fick då enligt samma princip som snabbdejting under fem minuter berätta om sig själva och sina erfarenheter. Sammanlagt intervjuades 300 personer.

– Det har varit ett tidseffektivt och ett bra sätt att hitta intressanta kandidater, säger Johanna Finnholm, HR-strateg på Regionservice. Genom att arbeta på det här sättet har vi också träffat fler aspiranter som har servicekompetens och ett gott bemötande och inte bara de personer som har mest erfarenhet.

Mer information om uppgiftsväxlingen finns på NU-sjukvårdens intranät

Senast uppdaterad: 2018-01-17 14:50