Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny rekryteringsmetod med fokus på avlastning och spännande möten

Inom Regionservice pågår just nu ett spännande pilotprojekt där en ny rekryteringsmetod testas. Metoden går ut på att man frångår den traditionella rekryteringsprocessen där chefen träffar alla kandidater en och en, och istället bjuder in flera kandidater samtidigt och låter dem börja dagen med att mingla tillsammans för att sedan vandra mellan olika stationer med olika uppgifter. Metoden har hittills testats en gång och fått väldigt positivt bemötande. Det visade sig att även de som inte blev erbjudna jobbet ändå hade en väldigt bra upplevelse av dagen.

– Vi vill anställa de bästa och vi vill att de ska få en riktigt bra bild av oss som arbetsgivare. Så konceptet går ut på att genom transparens och involverandet av både kunder och medarbetare visa att vi är en arbetsplats som verkligen står för medarbetarkraft och partnerskap och att vi även använder det i vår rekrytering, säger Johan Hoff Brattberg, teamchef på Administrativt Center.

Metoden användes senast för Botaniska Trädgårdens räkning. Dagen började med mingel där fyra kandidater träffades, med namnskyltar på, och alla fick sitt schema för dagen. Sen var det dags för de olika stationerna där kunden har en station, chefen en, medarbetarna en där de konstruerat ett case anpassat för rollen och sist och slutligen en station för mer informellt samtal där den sökande kan ställa frågor till personalen utan att chefen är med. För chefen innebär detta upplägg en chans att se kandidaterna genom flera olika ögon och därmed få olika perspektiv på hur de presterar.

– Ett för mig nytt och spännande sätt att möta kandidaterna. Genom detta sätt att göra urval så är det möjligt att tydligt fokusera på olika delar. Jag upplevde att den som samordnar rekryteringen får ett bra underlag att utgå ifrån inför sitt beslut, säger Göran Jungersten, områdeschef på Göteborgs Botaniska Trädgård.

– Som arbetsgivare stärker det vårt varumärke och gör att oavsett om man får jobbet eller inte, blir benägen att söka fler tjänster hos oss. Och medarbetare som är med känner sig också delaktiga av att de får vara med och tycka till i den här processen. Så det är oerhört många fördelar jämfört med när man som chef träffar kandidater själv i ett ensamt rum och intervjuar, säger Johan Hoff Brattberg.  

Johan Hoff Brattberg tog fram metoden under en tidigare anställning på Nordea. När han började på Regionservice presenterade han idén för Andrea Thomsen, områdeschefen för Gemensam Service samt ansvarig för utvecklingen gällande målen för Regionservice 2020.

–Jag kände ett stort förtroende från Andrea som alltid är beredd att testa nytt, så var det min ambition att ta med detta från Nordea och också koppla det till medarbetarkraft och partnerskap här på Regionservice. Värdeorden är just medarbetarkraft och partnerskap i vår resa framåt, så det var som en pusselbit som passade in.  

–Det känns jättebra att Johan startar upp en pilot som kan innebära en administrativ avlastning för våra kunder. Vårt uppdrag inom Regionservice är att leverera tjänster som kan avlasta och hjälpa till att frigöra tid så att vården kan ägna sig åt sin kärnverksamhet, som ett led i vårt mål RNS 2020. Jag hoppas att piloten faller väl ut så att vi kan vara med och bidra och utöka med denna tjänst, säger Andrea Thomsen.

Metoden kan sägas slå två flugor i en smäll, dels förstärker den alltså arbetsgivarvarumärket men fungerar samtidigt som avlastning för chefen som får en betydligt mindre arbetsbörda då de inte behöver göra alla intervjuer själv.

–I vår verksamhet vill vi att den vi anställer ska vara någon som personalen tycker är en bra kandidat, någon som kunden tycker är en bra kandidat och jag som chef ska också känna att det är en bra kandidat, vi är ju tre olika intressenter och genom att involvera alla på en och samma rekryteringsdag så blir det förankrat på ett helt annat sätt, det blir effektivt på ett helt annat sätt och det gör att jag kan ta beslutet också mycket snabbare, säger Johan Hoff Brattberg.

Johan Hoff Brattberg

– Den energin som var här den dagen, det går inte att skapa i en traditionell intervju, det var nästan som att komma till en studentmottagning där vid minglet på morgonen, fortsätter Johan. 

Senast uppdaterad: 2018-09-27 09:15