Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Regionservice får VGRs miljöstipendium 2021

Publicerad:

Två stipendier delades torsdagen den 20 maj ut till Regionservice, ett till Linda Martinsson, områdeschef Måltider för hållbar omställning av måltidsverksamheten och ett till Hjälpmedelscentralen för återanvändning av hjälpmedel genom recirkulering och rekonditionering.

Västra Götalandsregionens miljöstipendium delas årligen ut till en anställd eller verksamhet som med speciella insatser bidragit till att minska organisationens negativa miljöpåverkan. För miljöstipendiet 2021 inkom 10 nomineringar. Tre av nomineringarna tilldelades miljöstipendiet varav två till Regionservice.

- Det är fantastiskt roligt och så inspirerande att våra jätteduktiga chefer och medarbetare ligger så mycket i framkant även vad gäller miljöarbetet, säger Jan Eriksson, t.f. servicedirektör i en kommentar.

Föregångare för Sveriges måltidsorganisationer

Område Måltiders arbete med patientmåltider har resulterat i en minskad klimatpåverkan, minskat matsvinn samt ökad andel ekologiska råvaror för VGR:s måltider.

– Det är jätteroligt att vårt arbete blir uppmärksammat! Det är tack vare världens bästa team som jobbar tillsammans med miljöfrågorna som gjort att vi kommit så långt, säger Linda Martinsson, områdeschef Måltider.

Utdrag ur nomineringen: ”Linda har genom sitt stora mod och beslutsamhet lyckats förflytta måltidsorganisationen inom Regionservice till att bli en utvecklingsorienterad och hållbar organisation. Område måltider är ett föredöme och en föregångare som inspirerat övriga regionsveriges måltidsorganisationer att utvecklas gällande miljöåtgärder och miljömål.”

Affärsmodell som reducerar klimatpåverkan

Hjälpmedelscentralens arbete med recirkulering och rekonditionering av hjälpmedel har lett till att VGR:s hjälpmedel återanvänds till 67 procent (2020).

– Det känns hedersamt och väldigt roligt att HMC först blivit nominerat och sen tilldelas priset. Det gör oss ännu mer motiverade att bibehålla det otroliga engagemang som finns inom verksamheten, det vi jobbar för och tror på, säger Jonas Wiik, verksamhetschef Hjälpmedelscentralen.

Utdrag ur nomineringen: ”Hjälpmedelscentralen har med en stor målmedvetenhet och engagemang arbetat med att införa och utveckla en affärsmodell där hjälpmedel recirkuleras och rekonditioneras. Det innebär en omfattande reduktion av antalet inköp av nya hjälpmedel vilket i sin tur ger stora positiva effekter ur ett miljöperspektiv, både i form av minskad materialanvändning och en reducerad klimatpåverkan.”  

Det tredje stipendiet tilldelades Tibro vårdcentral för etablering av digitala vårdmöten.  

Publicerad: