Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sisjödepåns förbättringsarbete med sterilhantering

2013 hörde Sisjödepån av sig till Vårdhygien och bad om hjälp med att revidera rutinen för hantering av sterilt förbrukningsmaterial. Även tidigare hade sterilhanteringen vid VGRs centrallager i Sisjön skett i en avgränsad del av lagerlokalen, men rutinerna för hanteringen var framtagna för längesedan och lokalen var inte anpassad för att säkra specifika renhetskrav.

Arbetet mynnade ut i en planering för en ny hantering och 2015 påbörjades arbetet att bygga en avskild del inuti lagerlokalen där de sterila artiklarna förvaras avskilt från resten av materialet. Syftet med sterilavdelningen är att säkerställa hanteringen av sterilt gods på Sisjödepån så att renhetsgraden bibehålls från leverantör till användare.

- Sisjödepån tog verkligen detta på allvar och samarbetet fungerade bra. Den nya sterilhanteringen har blivit fantastisk, och håller en hög kvalitet om man jämför med andra liknande ställen i Sverige. Det har varit ett jättestort arbete, men grundligt gjort så att det blivit så bra som möjligt. Vi är jättenöjda! säger Aino Kempe, hygiensjuksköterska som deltagit i projektet.

2017 togs den nya sterilavdelningen på Sisjödepån i bruk. Lokalen är försedd med övertryck och ett ventilationsaggregat driver luftflödet för att säkra att luften cirkuleras enligt de krav som ställs. Personalen byter om till rena kläder i ett omklädningsrum och ska ha rena, spritade händer. Man får till exempel inte ha sår på händerna eller vara förkyld när man ska hantera sterila produkter. Materialet kommer packade i lådor, ofta i pallkvantitet, till Sisjödepån. De sterila produkterna packas upp i ett enskilt avemballeringsrum där leverantörens transportförpackning avlägsnas för att inte få in bakterier och smuts i den sterila miljön. Sedan packas det material som avdelningarna beställt i en ny wellpappkartong innan transport till sjukhus eller vårdcentral. Idag levererar sterilplocket ca 300 kolli varje dag, ca 18 % av volymerna på Sisjödepån.

- Jag är alltid stolt över att visa vår verksamhet för vi är duktiga på det vi gör, men sterilhanteringen kunde verkligen förbättras. Nu kan vi även vara stolta för en fantastiskt bra sterilhantering! säger Måns Ottertun, områdeschef Logistik.                                                                       

Bild från 2016, före bygget av sterilhanteringen på Sisjödepån. 

Den nya sterilhanteringen stod klar 2017. 

Senast uppdaterad: 2018-03-15 15:26