Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Uppgiftsväxling ger 320 fler operationer

Sedan i höstas har lokalvårdare från Regionservice övertagit uppgiften att slutstäda operationssalarna på Uddevalla sjukhus. Tidigare var det operationspersonal som utförde städningen.

Slutstädning är den städning som genomförs i varje operationssal efter avslutad operationsdag.

- Genom att uppgiftsväxla slutstädningen har vi frigjort tid för operationspersonalen, säger Eva Nordin, avdelningschef för operationsavdelningen på Uddevalla sjukhus. Den frigjorda tiden gör att vi kan utföra åtta fler operationer per vecka en tidigare. På årsbasis betyder det att vi kan operera 320 patienter fler än tidigare.

- Nu utförs städningen av utbildade lokalvårdare från Regionservice. De har kvalitetssäkrade metoder för städning, och det märks, fortsätter Eva. Det har helt enkelt blivit renare än tidigare!

Samma arbetssätt införs på NÄL

- Nu inför vi samma arbetssätt på operationsavdelningen på NÄL, säger Gunilla Bodén Olsson, biträdande verksamhetschef för AnOpIVA i NU-sjukvården.

- Uppgiftsväxlingen handlar inte bara om att frigöra kapacitet för fler operationer, fortsätter Gunilla. Nu får operationspersonalen bättre tid för att utvärdera sina insatser genom "Gröna korset" och arbeta strukturerat med förbättringsarbete. Dessutom får operationspersonalen koncentrera sig om arbetsuppgifter där deras kompetens tas tillvara på bästa sätt.

- Det här är ett väldigt lyckat samarbete, där vi använder resurserna på bästa sätt, säger Ronny Moberg, områdeschef NU-sjukvården och Kungälvs sjukhus inom Regionservice.

Källa: NU-sjukvårdens intranät

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:19