Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västra Götalandsregionen testar digitala medarbetare

Digitalisering

Sverige och den offentliga sektorn är inne i en stor samhällsomvandling som både möjliggörs genom, och drivs på av digitaliseringen - en strukturomvandling som kräver andra arbetssätt än idag. Västra Götalandsregionen testar just nu ett nytt digitaliserat arbetssätt.

Våra kommuner och landsting hanterar dagligen mängder med ärenden och det är en omfattande uppgift. Idag finns väl utvecklad teknik att låta hela eller delar av ärendehantering skötas automatiskt. Hanteringen har blivit allt mer automatisk men potentialen till effektivisering har inte nyttjats fullt ut och det ska nu ses över och utvecklas. I Västra Götalandsregionen pågår ett arbete för att testa och utvärdera automatisering av processer med Robotic Process Automation (RPA). Strategin har varit att börja med mindre komplexa processer med betydande volymer för att lära. Arbetet har inletts med fyra processer inom ekonomi och HR:

  • e-påminnelser för fakturor
  • Kassa-avstämning (inbetalningar som gjorts)
  • Beräkning av årsinkomst
  • Avstämning av leverantörsfakuror

 -Det är så kallade digitala medarbetare som hanterar det som våra medarbetare annars skulle göra manuellt i och mellan systemen. På så sätt tar vi bort vissa ”tråkarbeten” och effektiviserar. I ett nästa steg, när man byggt kompetens och erfarenhet, är avsikten att utöka till fler processer även inom hälso- och sjukvården, säger Lennart Ryler, chef för Ekonomi- och löneservice på Regionservice, Västra Götalandsregionen.

Senast uppdaterad: 2018-08-28 08:45