Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Leverans av kylda portionsrätter till Sahlgrenska

Nu kan vårdavdelningar på SU/Sahlgrenska beställa kylda enportionsrätter till patienterna. Projektet med kylda enportionsrätter har pågått i ett och ett halvt år och innebär att patienter kommer att ha möjlighet att äta på flexibla tider, inte bara vid ordinarie serveringstider.

Köket på Sahlgrenska är sprillans nytt och invigdes i oktober 2016. Det är ett multifunktionellt kök som ska kunna producera både varm mat och kylda rätter. Syftet med de kylda rätterna är att patienter som av olika skäl inte vill eller kan äta på ordinarie serveringstider ska kunna få god och näringsriktig mat, utöver den ordinarie menyn. Med denna sorts leverans finns också förhoppningen att minska matsvinnet då vårdavdelningar slipper ”extrabeställa” för att säkerställa att mat ska finnas för exempelvis nyinkomna patienter på vårdavdelningen. 


Vårdavdelningarna beställer från en meny det antal kylda rätter som önskas. Maten tillagas och kyls ned för att sedan förpackas med en förpackningsmaskin med modifierad atmosfär vilket gör att produkten får en längre hållbarhetstid på 10 dagar. De nio olika maträtterna har testats i ett labb för att kunna säkerställa kvaliteten på maten. En etikett sätts på matlådan med information om innehåll och bäst-före-datum och skickas upp sedan upp till vårdavdelningarna med de dagliga livsmedelsvagnarna.

- Det är så otroligt roligt att detta äntligen är i gång, alla som varit med har verkligen gjort ett jättebra jobb, säger Lisa Fritiofsson, teamledare och projektledare för de kylda enportionsrätterna. Jag är stolt över produkten som vi levererar även om den ständigt kommer att utvecklas för att passa vården. Vi är i startgroparna för att inom kort kunna leverera till Östra sjukhuset och förhoppningsvis Mölndals sjukhus.

Övrigt om maten

  • Maten lagas från grunden i ett KRAV-certifierat kök, av utbildade kockar.
  • Maten är näringsberäknad.
  • Det finns 9 olika rätter att välja mellan utifrån behov, ex vegetarisk, vegansk, glutenfri, laktosfri och fläskfri kost för att passa så många som möjligt. Måltidsverksamhetens riktlinje för patientmåltider är bland annat att kunna tillgodose olika behov hos patienter, med fokus på valmöjlighet och flexibilitet.
  • Det finns en tryckt meny att beställa från, även med engelsk text.
Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:33