Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Medarbetarbesök på SÄS och SU

På Serviceutbildningen har det kommit upp önskemål från medarbetarna om att göra studiebesök hos varandra. Områdescheferna Eva-Susan Atterfors och Anders Thiberg slog slag i saken och involverade sina servicechefer att erbjuda ett utbyte mellan olika verksamheter/orter. Konceptet testades på vårterminen av några medarbetare från Göteborg och Borås.

Daniela Calin och Nazlija Dermaku som jobbar på SÄS fick under två dagar åka till Sahlgrenska och testa på hur det var att jobba där, medan två kollegor från SU kom till Borås.

-  Vår chef Jari frågade om någon var intresserade så jag anmälde mig frivilligt, säger Nazlija. Jag har gjort liknande på tidigare arbetsplatser och jag tycker det är bra.

-  När vi kom dit fick vi träffa en handledare och vi delades upp på två avdelningar, en på operation, och en på städ, säger Daniela. Jag fick börja med städ första dagen. Jag var som en praktikant, jag visste inte vart saker var eller vart omklädningsrummet var. Jag fick städa toaletter, patientrum och besöksrum.

- På operation fick jag jättebra information, säger Nazlija. De visade hur de gör mellanstäd och storstäd.

Said Yusuf på Sahlgrenska åkte till Borås tillsammans med en kollega.

-  Det var jättebra i Borås, jag träffade nya personer och de hade ordning och reda, med bra system. Allt stod på anslagstavlan på väggen. Det var ingen stress och alltid någon som visade vad som skulle göras. Det var lite jobbigt att åka till Borås, berättar Said.

Var det mycket som skiljde sig åt mellan era sjukhus?

-   Det vi upptäckte var att vi städar annorlunda på SÄS. Men vi har samma städriktlinjer! Och till skillnad mot SU, där man bara gjorde en sak, gör vi många fler saker på SÄS - förutom lokalvård plockar vi upp material, gör beställningar och kör matvagnar, berättar Nazlija.

-  Det var inte så mycket skillnad mellan SU och SÄS - förutom på Sahlgrenska så äter vi på samma plats tillsammans, på SÄS verkade det som om varje person sitter själv och äter. Sen var det bra system där, till exempel för förbättringsförslag, säger Said.   

Vad tycker ni om detta arbetssätt?  

-  Det är jättebra att kunna se hur det är på ett annat ställe och att man lär känna varandra och får nya idéer att ta med sig hem. Det borde vara samma sätt att städa i hela Regionservice. Ett bra sätt är att se hur det går till på andra ställen. Vi testar gärna på ett annat sjukhus någon annan gång, vi har kollegor som ska till Mölndals sjukhus nästa år, säger Daniela och Nazlija.

-  Alla skulle få prova på detta arbetssätt, jag kan verkligen rekommendera det! Jag träffade många som jag har kontakt med fortfarande, alla var jättesnälla, säger Said.

Nazlija Dermaku som jobbar på SÄS och Said Yusuf på Sahlgrenska åkte tillsammans med varsin kollega för att testa på hur det var att jobba på ett annat sjukhus under två dagar.

Senast uppdaterad: 2018-12-18 16:14