Alingsås lasarett har implementerat MiV 2.0
På Alingsås lasarett har Regionservice tagit över ansvaret för beställning, avemballering, påfyllnad i förråd av patienttextilier och förbrukningsmaterial.
Helene Söderström och Jeanette Fast, chefer för kirurgiavdelningen samt palliativa teamet, berättar om hur arbetet har gått till, vilka effekter införandet har fått och delar med sig av råd till andra sjukhus som arbetar med implementering av MiV 2.0.
Vilka utmaningar har det funnits runt implementeringen?
– Stundtals var det rörigt och svårt att hitta material, men det berodde på att flera avdelningar och mottagningar införde MiV 2.0 samtidigt. En utmaning var också att hitta plats för det materialet som inte ingick i MiV-sortimentet. Som tur var hade vi en god dialog med personalen från Regionservice som ansvarade för monteringen och planeringen av förråden, säger Jeanette Fast.
Vilka effekter har ni lagt märke till efter införandet?
– Vi sparar mycket tid och arbete på att slippa packa upp material och sortera tvätt. Vi betalar bara för det vi använder vilket innebär att vi inte står med stora förråd som vi har betalat för och kanske inte använder. Vi får leveranser av material två gånger i veckan vilket gör att det sällan saknas något och det är alltid ordning och reda i våra förråd, berättar Helene Söderström.
Har ni några råd till andra sjukhus som står inför driftsättning av MiV 2.0?
– För det första är det viktigt att vårdpersonalen, som går igenom sortimentet, får tid för arbetet. För det andra är det viktigt att i god tid utse en förrådsansvarig som deltar i införandet, organiserar förråden och planerar var saker ska vara placerade. För det tredje är vårt tips att kontinuerligt informera medarbetare på APT och gärna utse några extra intresserade medarbetare från avdelningen som håller lite extra koll på projektet, avslutar Helene Söderström och Jeanette Fast.
"Framgångsrika projekt bygger på ett bra samarbete"
Sofia Romliden, verksamhetsutvecklare på Regionservice och Catherine Eriksson-Ritzén, verksamhetsutvecklare på Sjukhusen i väster, har haft ett nära samarbete under införandet av MiV 2.0 på Alingsås lasarett. Sofia Romliden har varit projektledare och Catherine Eriksson-Ritzén har haft rollen som förändringsledare.
Vad har varit viktigt runt implementeringen av MiV 2.0 på Alingsås lasarett?
– Alla framgångsrika projekt bygger på ett bra samarbete och det har vi verkligen haft. Personalen på Alingsås lasarett har varit engagerad och kommit med synpunkter som vi har lyssnat till och anpassat projektet efter i den mån vi har kunnat. Tack vare täta och nära avstämningar mellan vårdpersonalen och medarbetare inom Regionservice har vi nu fått en lyckad driftsättning av MiV 2.0, säger Catherine Eriksson-Ritzén.
Hur kommer arbetet med MiV 2.0 att utvecklas på Alingsås lasarett framöver?
– Det finns ett lokalt MiV-team från Regionservice på plats som tillsammans med vården kommer göra finjusteringar i förråden på de flesta enheter för att möta vårdens behov. Konceptet för MiV är under ständig utveckling, vi lyssnar vi på all feedback vi får och gör förändringar i takt med att projektet fortlöper, avslutar Sofia Romliden.
Fakta: MiV 2.0
- MiV 2.0 står för Materialförsörjning i vården och är en prioriterad insats i Logistik- och försörjningsprogrammet inom VGR.
- Syftet med MiV 2.0 är att utveckla och effektivisera materialförsörjningen inom vården och genom detta minska kostnaderna för materialhantering, frigöra tid i vården samt stärka förutsättningar för en ökad beredskap.
- Totalt implementeras MiV 2.0 på drygt 500 enheter fördelade på 12 sjukhus.
- Breddinförandet av MiV 2.0 pågår sedan januari 2021 och ska vara implementerat på samtliga enheter i slutet av december 2023.