Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Uddevalla sjukhus har implementerat MiV 2.0

Nu har 17 enheter på Uddevalla sjukhus implementerat och driftsatt MiV, materialförsörjning i vården. Det innebär att Regionservice har tagit över ansvaret för beställning, avemballering och påfyllnad i förråd av patienttextilier och förbrukningsmaterial på sjukhuset.

Uddevalla sjukhus är bland de första i regionen med att implementera MiV. Nu har sjukhuset ett harmoniserat sortiment av artiklar, så som textilier och förbrukningsmaterial. Införandet tog ungefär ett år och är resultatet av ett lyckat samarbete mellan Uddevalla sjukhus, Västfastigheter och Regionservice.

– Vi har installerat transithall, avemballeringsrum, enhetsförråd och närförråd. Idag arbetar tre medarbetare från Regionservice med att beställa, packa upp, fylla på och hålla ordning i förråden, berättar Linnea Axéll, verksamhetsutvecklare på Regionservice och projektledare för MiV inom NU-sjukvården.

Tre viktiga framgångsfaktorer

Linnea Axéll lyfter tre viktiga framgångsfaktorer i arbetet med införandet av MiV på Uddevalla sjukhus.

– För det första är det viktigt att det finns en utsedd person från den lokala serviceorganisationen på sjukhustomten, till exempel en verksamhetsutvecklare, som både kan stötta sjukhuset och projektet. För det andra vill jag lyfta vikten av tydlig och kontinuerlig kommunikation med regelbundna avstämningar i projektgruppen och för det tredje är det viktigt att lyssna in medarbetare inom vården. Alla behöver ha förståelse för att vårdpersonalen behöver få gott om utrymme för tidskrävande uppgifter, som att gå igenom sortimentlistor.

En av de enheter som berörts av MiV är reumatologimottagningen på Uddevalla sjukhus. Där jobbar Andreas Finke som sjuksköterska. Han är positiv till implementeringen av MiV.

"MiV är ett bekvämt koncept"

­­­­­– MiV är ett bekvämt koncept. Det är skönt att någon kommer och sköter det hela och att vi slipper sitta med Sisjödepåns förrådslista. Jag tror att arbetssättet blir bra på sikt, inte minst ur ekonomisk aspekt, och att det kommer att frigöra tid för oss att göra annat.

Just nu genomför projektgruppen bakom MiV uppföljningsmöten med berörda vårdenheter på Uddevalla sjukhus för att få feedback på införandet. Våren 2023, när MiV har pågått i ett år, kommer teamet att göra en utvärdering och titta närmare hemtagningseffekterna.

 
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 3

  Deltagare från projektgruppen för MiV på Uddevalla Sjukhus, från vänster: Jan Nilsson, servicearbetare, Eva Jofall, verksamhetutvecklare, Albin Berggren, servicearbetare och Fredrik Hell, administrativ koordinator och blivande samordnare för MiV på NÄL.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 3

  Linnea Axéll, verksamhetsutvecklare och projektledare för MiV inom NU-sjukvården.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 3

  Linda Råstedt, servicearbetare och MiV-samordnare på Uddevalla sjukhus, organiserar förråden.

Fakta: Det här är MiV 2.0

 • MiV 2.0 står för Materialförsörjning i vården och är en av de prioriterade insatserna i Logistik- och försörjningsprogrammet, inom hela VGR.
 • Syftet med MiV är att utveckla och effektivisera materialförsörjningen inom vården och genom detta minska kostnaderna för materialhantering, frigöra tid i vården samt ge en ökad beredskap.
 • Totalt implementeras MiV på drygt 500 enheter fördelade på 12 sjukhus.
 • Breddinförandet av MiV pågår sedan januari 2021 och ska vara implementerat på samtliga enheter i slutet av december 2023.
Profilbild av Linnea Axéll

Linnea Axéll

Verksamhetsutvecklare och projektledare för MiV inom NU-sjukvården
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer