Frågor och svar om Uddevallas kök

Varför flyttas matproduktionen till NÄL? 

Köket på Uddevalla sjukhus har sedan länge varit i behov av en genomgripande renovering. Under tiden har antalet portioner som lagas i köket minskat, främst när det gäller patientmåltiderna. För att inte bli tvungna att öka priset på maten till patienterna har Servicenämnden beslutat att bygga ett mottagningskök i Uddevalla.  

Behöver vårdavdelningarna installera frysboxar ifall beställningen till NÄL inte kommer fram i tid?

Nej, det kommer inte behövas installeras frysboxar på avdelningarna. Man kan beställa mat två gånger per dag, beställa specerier måndag till fredag och få leveranser varje dag. På helgerna kommer det vara samma utbud som idag. Man kommer även kunna beställa kylda portioner av hemlagad mat i framtiden för att säkra upp utbudet.

Kommer maten att förändras? 

Menyerna på NÄL och Uddevalla är likadana redan i dag. Därför kommer varken patienter eller personal märka någon skillnad på matens kvalitet. Det är samma råvaror och maten lagas av samma kockar. Huvudkomponenten kommer tillagas på NÄL, för att sedan transporteras med lastbilar utrustade med eluttag. I Uddevalla kokar man potatis och grönsaker för att bibehålla hög kvalitet på maten och för att kunna servera den så nylagad som möjligt. Det kommer gå en extra transport till restaurangen då maten lagas i omgångar. Fisk och köttfärsrätter steks efterhand. 

När kan vårdavdelningarna beställa mat? 

Alla avdelningar kommer få en lathund med beställningstider som påminnelse. Middag beställs innan kl. 9.30 samma dag. Frukost och lunch och specerier för nästa dag beställs innan kl. 16 (dagen före leverans).  Detta innebär att det blir mer tid att beställa efter behov. Leveransen till Uddevalla går från NÄL kl. 10.15, kl. 11 och kl. 16 måndag-fredag. På lördagar, söndagar samt helgdagar går den 11.15 och 16.15 från NÄL. 

Vem kokar frukostgröten på morgonen?

Köket i Uddevalla fortsätter att leverera gröt måndag till söndag, som idag. Dessutom kommer avdelningarna att kunna beställa kokta ägg vissa dagar.

Kommer avdelningarna att ha kvar matvagnarna på frukosten? 

Ja, alla dagar i veckan. 

Avdelningarna ska få nya frukostvagnar. Hur ser de ut?

Det ska bli nya matvagnar som har både värme och kyla. Dagens vagnar är slitna, saknar kylutrymme och uppfyller inte alla arbetsmiljökrav. Denna upphandling genomförs efter dialog med NU-sjukvården. En projektgrupp startar i oktober där medarbetare från vårdavdelningar, kök, vaktmästeri, hygiensköterska, ergonom med flera kommer delta. Projektgruppen ska identifiera vilka behov som finns och ta fram en kravspecifikation. Kravspecifikationen ska vara underlag för upphandling av nya vagnar.

Ska förändringarna genomföras redan i november 2017? 

Maten kommer att börja lagas på NÄL från mitten av november. Regionservice behöver minska kostnaderna inför 2018 och åtgärderna sker nu för att priset på maten inte ska öka. Då transportupphandlingen inte är helt avslutad finns inget exakt datum ännu. 

Vad händer med personalen som jobbar i köket?

Några blir kvar i Uddevalla och övriga flyttar över till NÄL. 

Vad händer i restaurangen och cafeterian på Uddevalla sjukhus?

Restaurang och café har tillsvidare samma öppettider. Vi kompletterar restaurang Gastronomen på NÄL och Uddevalla sjukhus med serviceanläggningar. Vårt mål är att kunna erbjuda ett bredare utbud och en ökad tillgänglighet för både personal och besökare. Med hjälp av resultatet från enkäten vi genomförde bland personalen i NU-sjukvården planeras följande förbättringar:

  • Ökad tillgänglighet till restaurangytan för att kunna mötas och umgås under större del av dygnet.
  • Anpassning av lokalerna med loungemöbler och sittgrupper.
  • Installation av mikrovågsugnar för möjlighet att värma medhavd mat.
  • Vendingtorg/automater i restaurangen för ett större sortiment och tillgång till mat, snacks, mellanmål och dryck under hela dygnet.
  • Försäljning av kylda enportionsrätter i restaurangen och ute på sjukhusen. 
  • Automatisering av betalning vid salladsbaren för snabbare flöden.

När händer det?

Det ska vara klart före årsskiftet. 

Vad händer med personalen som jobbar i matsalen och cafeterian på Uddevalla sjukhus?

Inget i nuläget.  


 

Har du någon mer fråga om köket i Uddevalla? Använd kontaktformuläret på denna sida så svarar vi dig så snabbt vi kan.