Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kylda portionsrätter

Ökad service till patienter med kompletterande portionsrätter

Nu kan vårdavdelningar på SU/sahlgrenska beställa kylda enportionsrätter till patienterna. Projektet med kylda enportionsrätter har pågått i ett och ett halvt år och innebär att patienter kommer att ha möjlighet att äta på flexibla tider, inte bara vid ordinarie serveringstider.

Köket på Sahlgrenska är sprillans nytt och invigdes i oktober 2016. Det är ett multifunktionellt kök som ska kunna producera både varm mat och kylda rätter. Syftet med de kylda rätterna är att patienter som av olika skäl inte vill eller kan äta på ordinarie serveringstider ska kunna få god och näringsriktig mat, utöver den ordinarie menyn. Med denna sorts leverans finns också förhoppningen att minska matsvinnet då vårdavdelningar slipper ”extrabeställa” för att säkerställa att mat ska finnas för exempelvis nyinkomna patienter på vårdavdelningen.

Vårdavdelningarna beställer från en meny det antal kylda rätter som önskas. Maten tillagas och kyls ned för att sedan förpackas med en förpackningsmaskin med modifierad atmosfär vilket gör att produkten får en längre hållbarhetstid på 14 dagar. De nio olika maträtterna har testats i ett labb för att kunna säkerställa kvaliteten på maten. En etikett sätts på matlådan med information om innehåll och bäst-före-datum och skickas upp sedan upp till vårdavdelningarna med de dagliga livsmedelsvagnarna.

- Det är så otroligt roligt att projektet är i gång, alla som varit med har verkligen gjort ett jättebra jobb, säger Lisa Fritiofsson, teamledare och projektledare för de kylda enportionsrätterna. Jag är stolt över produkten som vi levererar även om den ständigt kommer att utvecklas för att passa vården. Vi är i startgroparna för att inom kort kunna leverera till Östra sjukhuset och förhoppningsvis Mölndals sjukhus.

Övrigt om maten

  • Maten lagas från grunden i ett KRAV-märkt kök, av utbildade kockar.
  • Maten är näringsberäknad.
  • Det finns 9 olika rätter att välja mellan utifrån behov, ex vegetarisk, vegansk, glutenfri, laktosfri och fläskfri kost för att passa så många som möjligt. Måltidsverksamhetens riktlinje för patientmåltider är bland annat  att kunna tillgodose olika behov hos patienter, med fokus på valmöjlighet och flexibilitet.
  • Det finns en tryckt meny att beställa från, även med engelsk text.

Nyfiken på hur det går till att göra kylda portionsrätter? Se vår film på Youtube

Informationsmaterial för utskrift

Gastronomens kompletterande meny, utskriftsformat

Affisch svenska och engelska, utskriftsformat

Affisch somaliska och arabiska, utskriftsformat

Senast uppdaterad: 2019-05-07 11:10