Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om kylda portionsrätter

Kylda portionsrätter med fokus på flexibilitet och valmöjlighet

Vårdavdelningar inom Västra götalandsregionen kan beställa kylda portionsrätter till patienterna. Med kylda rätter innebär det att patienterna har möjlighet att äta på flexibla tider och inte bara vid ordinarie serveringstider.

I oktober 2016 invigdes det nyrenoverade köket på Sahlgrenska. Ett multifunktionellt kök som kan producera både varm mat och kylda rätter. Syftet med de kylda rätterna är att patienter som av olika skäl inte vill eller kan äta på ordinarie serveringstider ska kunna få god och näringsriktig mat, utöver den ordinarie menyn. Vidare kan kylda rätter även bidra till en minskning av matsvinnet då vårdavdelningar slipper ”extrabeställa” matbrickor för att säkerställa att mat ska finnas för exempelvis nyinkomna patienter på vårdavdelningen.

Maten tillagas och kyls ned för att sedan förpackas i en förpackningsmaskin i modifierad atmosfär, vilket gör att maten får en hållbarhetstid på 14 dagar. För att kunna säkerställa kvaliteten på maten har en belastningsstudie gjorts på de olika maträtterna, då mikrobiologiska prover har tagits och blivit godkända. Lådorna förses därefter med en etikett med information om innehåll och bäst-före-datum.

Köket på Sahlgrenska levererar kylda rätter till sjukhuskök inom Västra götalandsregionen. Vårdavdelningarna i sin tur beställer från en meny det antal kylda rätter som önskas och rätterna levereras upp till vårdavdelningarna med de dagliga livsmedelsvagnarna. 

Övrigt om maten

  • Maten lagas från grunden av våra kockar i ett KRAV-märkt kök.
  • Maten är näringsberäknad.
  • Det finns flera olika rätter att välja mellan för att kunna tillgodose olika behov hos olika patienter. Till exempel vegetarisk, vegansk, glutenfri, laktosfri och fläskfri kost. 

 

Senast uppdaterad: 2023-02-02 11:12