Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Minskat matsvinn

Område Måltider jobbar aktivt med att minska matsvinnet enligt Västra Götalands miljömål. VGR följer FN:s globala mål för hållbar utveckling. I Agenda 2030 finns målet att halvera matsvinnet till år 2030. Många inom de offentliga måltidsverksamheterna har redan börjat sitt arbete med att minska matsvinnet.

 

Matsvinnsmätningar

Västra Götalandsregionen genomför matsvinnsmätningar på samtliga sjukhuskök, samt restauranger, tre gånger om året. Två av mätningarna innefattar mätning av kökets produktionssvinn, svinnet från restaurangerna samt patientmatsvinnet. En mätning fokuserar enbart på svinnet från patientmaten. 

Resultat från matsvinnsmätningar i VGR 

En stor del av matsvinnet är orörd mat, det vill säga mat som inte kommer till en patient eller inte äts av en patient. En viss procent svinn går aldrig att undvika då många patienter är sjuka och inte har någon aptit. Målet är att minska matsvinnet för varje år. Exempel på åtgärder som görs är patientenkät om maten på sjukhhus, menyutveckling och planering av meny efter säsong samt information till vårdpersonal för att minska överbeställning. På Sahlgrenska sjukhuset produceras kylda portionsrätter, ett komplement till ordinarie patientmåltid som bidrar till möjligheten att inte överbeställa varm mat och därmed också minska matsvinn.

Läs mer om hur du kan minska matsvinnet: 
Handbok för minskat matsvinn, Livsmedelsverkets webb 

Satsning på ekologiska livsmedel

Västra Götalandsregionens sjukhuskök och restauranger Gastronomen är KRAV-certifierade från och med hösten 2015. Vi satsar på ekologiska livsmedel och vill med certifieringen visa att vi har en hög kvalitet på våra livsmedel. Vår ambition är att minimera förekomsten av bekämpningsmedel i maten samtidigt som vi bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion. Målsättningen är att fram till 2030 ska livsmedel och allt kaffe bestå av minst 60 % ekologiska produkter. Dessa satsningar är ett led i Västra Götalandsregionens övergripande miljöarbete enligt miljöplan 2030.

Miljömål 2030

Livsmedel och gröna näringar 

Vad är KRAV?

KRAV är en kontrollförening för ekologisk produktion och Sveriges mest kända miljömärkning för mat. KRAV-märkta livsmedel innebär att de är ekologiska och det betyder i korthet att grödor odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att djuren lever ett bra liv, bonden får en bra arbetsmiljö, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med genmodifierade organismer (GMO). Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger, förskolekök, storkök och caféer i Sverige. 

Senast uppdaterad: 2023-02-02 11:15