Ny meny 2023

Webbinarium Ny meny 2023

 

Menyn för patientmåltider inom Västra Götalandsregionen förnyas från och med 27 februari 2023.

Den nya menyn innehåller kompletta måltider med förvalda komponenter för att säkerställa näringsriktiga måltider till patienterna samt underlättar vid beställning.
Ny meny 2023 syftar även till att möta Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider på sjukhus samt Västra Götalandsregionens miljömål.

Ny meny

Rullande 4-veckorsmeny med säsongsanpassade måltider

NORMALKOST

Kompletta måltider för huvudrätt och valbar dessert (endast vid lunch, ej middag)
Baserat på NNR (Nordiska Näringsrekommendationer)

Vegetariskt ǀ Högst upp på menyn, oftast mest klimatsmart
Dagens ǀ Variation på husmanskost och internationella rätter
Dagens lättuggade ǀ Beställningsbar av alla, mjuk och lättuggad konsistens

Kylda portionsrätter ǀ Alltid valbart från sortimentet med kylda rätter; Levereras kylda

 

SPECIALKOST

Energitäta smårätter

Komplett meny med förvald förrätt, en halv portion huvudrätt och dessert
För dem som inte orkar äta en normalstor portion och med risk för undernäring

Energitäta smårätter ǀ Huvudrätt från Dagens
Energitäta lättuggade smårätter ǀ Huvudrätt från Dagens lättuggade

Övrig specialkost

I övrigt samma alternativ av specialkost som idag, till exempel konsistensanpassad kost (timbal och flytande), glutenfri kost, laktosfri kost, vegan, post op, personlig kost och allergikost

Följande utgår

A-kost -  Ersätts med normalkoster 
E-kost -  Ersätts med Energitäta smårätter
Lilla målet - Ersätts med Energitäta smårätter
Komponentval - Ersätts med kompletta måltider
- Fisk och -Gris - Något av övriga alternativ på menyn passar även dessa
Liten / Stor portion - Energitäta smårätter ersätter liten portion; Normalkost ersätter stor portion, komplettera med mellanmål vid behov

 

Önskekostmatsedel - Ersätts med ordinarie meny samt kylda portionsrätter som erbjuder en stor variation av olika sorts rätter.

Önskekost är endast avsedd för patienter i specifika fall, till exempel vård i livets slutskede eller annan svår ätproblematik. Önskekost beställs endast i samråd med kök, och även dietist i de fall det är möjligt, för att komponera önskekost som passar patientens specifika ätproblematik.

  • Spenatsoppa, två ägghalvor, två bitar foccacia, silviakaka.
    1 av 2

    Exempelbild Normalkost 

  • Spenatsoppa, en ägghalva, en bit foccacia, lantpaté, silviakaka.
    2 av 2

    Exempelbild Energitäta smårätter

  • Spenatsoppa, två ägghalvor, två bitar foccacia, silviakaka.
  • Spenatsoppa, en ägghalva, en bit foccacia, lantpaté, silviakaka.