”Ge maten chans till revansch” – Tips och recept för minskat matsvinn
Passa på att ge maten en chans till revansch genom att tillvarata matrester och råvaror som annars glöms bort eller slängs. Genom att minska ditt svinn undviker du att slänga pengar i sophinken. Det är också ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö.
I samband med Internationella matsvinnsdagen 29 september vill Område Måltider uppmärksamma möjligheterna till minskat matsvinn genom några tips och recept.
- Planera inköp och se över vad som finns hemma i kylskåpet innan du handlar.
- Förvara vid rätt temperatur för att öka hållbarheten på maten.
- Frys in sådant som du inte hinner använda.
- Kyl ner mat som blivit över snabbt och förvara kallt. Använd sedan till matlåda eller för att göra nya rätter. Se tips och recept längre ner.
- Det är skillnad på bäst före datum och sista förbrukningsdatum.
-
Bäst före: Luktar, smakar och ser maten ut som vanligt så går den bra att äta.
Sista förbrukningsdag: Denna mat kan vara hälsofarlig och bör inte ätas.
Tips och trix
- Har morötter eller sallad blivit mjuka?
Lägg dem i en skål med kallt vatten i kylen över natten. - Är matbrödet torrt?
Gör krutonger eller varma smörgåsar (men kasta det om det har möglat). Förvara brödet i frysen nästa gång och ta bara fram så många skivor som går åt. - Ser tomaterna tråkiga ut?
Skär dem i bitar och lägg i frysen. Ta fram dem senare och gör en tomatröra med lök och örter. Eller använd dem i en köttfärssås.
- Skär du bort stocken i blomkål?
Koka den i mindre bitar och mixa till en god soppa. Har du gulnad purjolök så använd även den i soppan.
Några tips på vilka maträtter som kan tillagas av rester som finns i kylskåpet
Potatis: Stuvad potatis, Stekt potatis, Potatissallad
Pasta: Pastasallad, Stuvade makaroner, Pastagratäng
Gryn: Sallad, Pannkakor, Fylld paprika
Köttfärssås: Lasagne, Köttfärspaj, Fylld paprika
Tillagad fisk: Fiskpudding, Fiskgratäng, Fiskburgare
Grönsaker: Gryta/soppa, Gratäng, Wok