Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Internationella matsvinnsdagen 29 september

För att uppmärksamma FN:s internationella matsvinnsdag informerar Regionservice måltidsverksamhet restauranggäster och vårdavdelningar om vad som kan göras för att minska matsvinnet.

För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, som är den 29 september varje år världen över. I år sammanfaller det med att FN utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker. Frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan.

Den 29 september informerar Regionservice måltidsverksamhet både vårdavdelningar och restauranggäster bland annat om hur olika typer av livsmedel bör förvaras och vad som kan göras för att minska matsvinn, både som offentlig verksamhet och som privatperson. Livsmedelsverket och flera andra svenska myndigheter kommer också uppmärksamma matsvinnsdagen.

Svinnovation på menyn

I Gastronomens restauranger på SÄS Borås, NÄL Trollhättan och Uddevalla serveras det en speciell maträtt dagen till ära.

- Vi hoppas att många besöker restaurangen eftersom kockarna har fått helt fria händer att vara kreativa och skapa maträtter utifrån vad som finns i kylar, frysar och skafferi. Svinnovation helt enkelt! säger Ajna Hällefrid, verksamhetsutvecklare för område Måltider.  

Vad är matsvinn?

Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp.

- Det som framförallt är viktigt här är att patienter som ligger på sjukhus ska få möjlighet att välja maträtt, att man som sjuk ska få äta det man är sugen på. Då ökar chansen att maten äts upp och vi minskar matsvinnet, säger Linda Martinsson, områdeschef Måltider.

 Många inom de offentliga måltidsverksamheterna har redan börjat sitt arbete med att minska matsvinnet. Men den största delen av matsvinnet uppstår trots allt i hushållen. Varje år slänger vi i hushållen cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i vasken. Om allt matsvinn räknas ihop motsvarar det utsläpp av växthusgaser från 360 000 bilar under ett år. Det innebär också att resurser används för att producera, leverera, förpacka och sälja mat helt i onödan. Genom att minska ditt svinn undviker du att slänga pengar i sophinken. Det är också ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö.

Område Måltider jobbar aktivt med att minska matsvinnet enligt Västra Götalands miljömål. VGR följer FN:s globala mål för hållbar utveckling. I Agenda 2030 finns målet att halvera matsvinnet till år 2030.

Läs mer:

Pressmeddelande Internationella matsvinnsdagen 29 september - Livsmedelsverket

Handbok för minskat matsvinn - Livsmedelsverket

Tips: Så här förvarar du frukt och grönsaker

Detta gör område Måltider för att minska matsvinnet

  • Matsvinnsmätningar som görs 3 gånger om året, både för patientmåltider och den mat som serveras i Gastronomens restauranger.
  • Patientenkät om maten på sjukhus
  • Menyutveckling och planering av meny efter säsong
  • Köper in klimatsmarta partier från Mealmakers när möjlighet finns, en marknadsplats som bidrar till att minska matsvinnet längre ner i leverantörskedjan.
  • Tar fram utbildning för vårdavdelningar kring livsmedelshantering i avdelningskök