Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mästerkocken Offentlig Gastronomi 2019

Patientmåltid, fisksoppa

En matlagningstävling för kockar inom offentlig måltidssektor sjukhusmat 

Det har säkerligen inte undgått någon att intresset för matlagningstävlingar är stort! Initiativet för Mästerkocken Offentlig Gastronomi kommer från Västra Götalandsregionen där Regionservice sedan tidigare engagerat sina kockar i en regional matlagningstävling. Efter de positiva effekterna som följde vill vi nu ge alla chansen att delta, utmanas och utvecklas på nationellt plan.

Vilka kan delta?

Samtliga regioner, landsting och måltidsleverantörer inbjuds att delta i tävlingen, oberoende av om verksamheten bedriver mottagnings- eller tillagningskök. Varje region, landsting eller leverantör erbjuds att delta med ett kocklag á 2 personer. 

Kriterier för deltagande

För att kunna bedöma tävlingsbidragen finns ett antal kriterier som måste uppfyllas.

  • Kocklaget planerar och komponerar en huvudrätt och en efterrätt per lag i förväg.
  • På tävlingsdagen tillagas rätterna där fyra tallrikar färdigställs. 
  • Kostnaden för huvudrätt och varmrätt får ej överstiga 14 kr.
  • Rätterna ska ej överstiga 0,5 CO2-ekv/portion.
  • Huvudrätten och efterrätten ska kunna produceras i storskalig volym i storkök. 
  • Rätterna måste presenteras med gastronomiska variabler i åtanke. Tävlingsbidragen kommer att bedömas utifrån smak, doft, konsistens och visuell presentation.

Jury och kriterier vid bedömning

En kvalificerad jury kommer att bedöma rätterna. Juryn kommer bestå av personer som besitter kompetens gällande mat, gastronomi, storskalig matproduktion, sjukhuskost och även ha ett stort intresse för mat. 

Juryn kommer att bedöma tävlingsbidragen med avseende ovan nämnda kriterier.  Smak, doft, konsistens och visuell presentation har stor inverkan på bidragens slutresultat. 

Tidsram, intresseanmälan och tävlingsbidrag

Tävlingen går av stapeln 15 november 2019.

15 oktober är slutdatum för intresseanmälan till tävlingen. Vid intresseanmälan anges vilken region eller landsting som önskar delta, antal deltagare samt namn på deltagare.

25 oktober är slutdatum för inskick av tävlingsbidrag. Namn på varmrätt och efterrätt samt gastronomisk beskrivning av tävlingsbidraget skickas in med fullständigt recept, kostnad och uträkning av CO2-ekv/portion. 

Det finns totalt 15 tävlingsplatser, först till kvarn gäller! Tveka inte att anmäla er snarast möjligt.

Intresseanmälan och tävlingsbidrag skickas till regionservice.masterkocken@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2019-09-26 13:10