Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Matavfallskvarnar i köket en del i miljöarbetet

I samband med att köket på SÄS i Borås renoverats har fem matavfallskvarnar installerats. Det nya arbetssättet med matrester sparar tid för vårdpersonalen samt underlättar matsvinnsmätningar.

Från och med februari kan köket i Borås ta emot matresterna från patienternas tallrikar. Tidigare har vårdpersonalen skrapat av matresterna uppe på avdelningarna, där det sedan har gått till kompost via ordinarie avfallshantering.

- En hantering som nu personalen på vårdavdelningarna slipper, det blir ett moment mindre att skrapa matrester, säger Gunilla Eliasson, servicechef Måltider Borås. Nu behöver de bara ta bort servetter och annat som inte ska skickas tillbaka på brickan ner till köket.

Tidigare hade även köket stora tunnor med matrester som gick till kompost. Nu går matresterna vidare från matavfallskvarnarna till en stor tank i källaren som töms med jämna mellanrum. Matresterna blir sedan till biogas. Matavfallskvarnarna är en del i kökets renovering som startade i januari 2020. De installerades i den sista etappen och finns i både produktionsköket, där överblivet matavfall som bananskal och dylikt slängs, samt i disken för de rester från patientmåltiderna som skrapas bort.

Medför många fördelar

Den nya hanteringen har flera fördelar. Matsvinnsmätningarna som görs tre gånger om året drar nytta av att matresterna skrapas i köket, i stället för att skickas ner i avfallspåsar från avdelningarna för att vägas i köket.

- Då kunde vi inte veta riktigt vad som fanns i påsarna, om avfallet bara kom från patientmåltiderna. Nu förenklas möjligheten att ännu bättre kunna mäta matsvinnet per avdelning för att sedan tillsammans med vården hitta bra sätt att jobba med minskat matsvinn - det är ju ett prioriterat miljömål för regionen, säger Gunilla.

När matresterna skrapas i köket går det också att se tydligare vad patienterna inte äter upp, exempelvis om det är någon ny kost som kommer tillbaka på tallriken. Då kan köket återkoppla detta till menyplanerarna.

- Detta arbetssätt finns redan i de andra sjukhusköken i Västra Götalandsregionen, men vi är jätteglada över att vi kan nyttja fördelarna även här i Borås nu. Köket är nästan färdigt och kommer invigas officiellt längre fram i vår, avslutar Gunilla.