Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Resultat av matsvinnsmätning vecka 10 2019

Förra mätningen vecka 48 2018 låg det totala svinnet på 107 gram per portion. Senaste mätningen vecka 10 2019 var svinnet nere på 97 gram. Totalsvinnet har minskat på alla processer som mätts: kök, överbliven mat från vårdavdelningar, överbliven mat från restauranger och tallrikssvinn. Måltalet är 17g/portion för köken och 55 g/portion på matsvinn från vårdavdelningar.

Nyckeltal gram per portion
Fördelning kilo

- Det vi kan se över tid i de senaste mätningarna är att vi står still i mätt gram/levererad matportion, även om kurvan går lite upp och ner och varierar mellan de olika sjukhusen, säger Carina Hammarberg, samordnare på område Måltider. 

Det största matsvinnet är orörd mat från vårdavdelningar, det vill säga mat som beställs till avdelningarna och som aldrig äts upp. Ett sätt att minska matsvinnet är att beställa lägre antal portioner från ordinarie meny och istället ha kylda rätter som komplement. På så sätt går det att vara mer flexibel beroende på hur många patienter som är på avdelningen och patienter har möjligheten att äta på andra tider. Med de kylda enportionsrätterna uppnår man också en säkrare livsmedelshygien om patienten av någon anledning äter senare än ordinarie serveringstider. 

Se hela resultatet från matsvinnsmätningen v 10 2019

Läs mer om kylda portionsrätter

Läs mer om matsvinn

Matsvinnsmätningar ger resultat

Kontaktpersoner matsvinnsmätningar:

Miljöavdelningen:
Hanna Sand Lindskog, hanna.sand.lindskog@vgregion.se 

Regionservice:
Carina Hammarberg, carina.hammarberg@vgregion.se 

Bakgrund

Minskat matsvinn är ett av flera viktiga mål i Västra Götalandsregionens (VGR) Miljöprogram. Likaså ingår det i Regionservice verksamhetsmål. Under hösten 2013 startades ett samarbete mellan Miljösekretariatet och Regionservice i syfte att minska matsvinnet inom Västra Götaland.

En gemensam mall och mätmetod har tagits fram så att alla sjukhus mäter på samma sätt. Mätningar sker på olika ställen i köken samt på de avdelningar som beställer mat. Antal brickor som kommer tillbaks köket orörda räknas vid varje måltid under svinnmätningsveckan och räknas sedan ut i %. Mätningarna sker under en veckas tid (måndag till och med fredag) fyra gånger per år och har genomförts från v48 2013. 


Senast uppdaterad: 2019-04-30 13:19