Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Minskad klimatpåverkan av serverade patientmåltider

Under 2019 pågick projektet "Recept- och menyutveckling för klimatsmarta måltider och vegetariska rätter" hos Område Måltider som lyckades minska klimatpåverkan från patientmåltiderna i Västra Götalandsregionen med i snitt 25 procent.

Projektets syfte var att minska klimatpåverkan från patientmåltiderna samt minska CO2-ekv/portion. Uppdraget var att ta fram och utveckla klimatsmarta, näringsriktiga och vegetariska måltider anpassade för patienter på sjukhus.

Resultatet visar att serverade måltider har minskat från 1 CO2-ekv/portion (2018) till 0,72 – 0,82 CO2-ekv/portion (2019) beroende på hur många av patienterna som väljer det vegetariska eller det klimatsmarta alternativet på menyn.

Minskningen i CO2-ekv/portion varierar från vecka till vecka och är beroende av menyns utformning. Rätter med nötkött genererar höga värden av CO2-ekv/portion medan vegetariska rätter eller rätter med kyckling, fisk eller fläskkött genererar lägre CO2-värden.

Införande av nya klimatsmarta rätter på menyn

Att arbeta med recept- och menyutveckling fokuserat mot klimatsmarta val av råvaror innebär att en eller flera ingredienser ersätts eller tas bort. I detta projekt har kocken Pelle Danielsson tillsammans med menyplanerare, verksamhetsutvecklare och kockar från Område Måltider på Regionservice utvecklat och provlagat klimateffektiva recept. Projektgruppen har bland annat tillagat rätter med vegetabiliskt protein samt kötträtter där kött delvis kompenserats med sojafärs, vitkål, grönsaker, svamp, krossade tomater samt olika sorters linser och bönor. Recepten som tagits fram är nu med i den rullande 6-veckorsmenyn för patientmåltider i Västra Götalandsregionen.

- Jag är överraskad att det faktiskt går att minska klimatpåverkan med ganska små förändringar. Klimatarbetet ligger i tiden och det kommer vara en självklarhet framöver att ta med klimattänket i vårt menyarbete, säger Linda Martinsson, områdeschef Måltider.

Fotograf: Kent Eng

Under 2019 genomfördes sju kreativa menyråd, där projektgruppen med menysamordnare Annika Larsson och Carina Hammarberg i spetsen, provlagade nya recept framtagna av kocken Pelle Danielsson.

Läs mer:
Nu ska sjukhusmaten bli lika god som på finkrogen

Tips 
Ett exempel på att göra ett recept mer klimatsmart är att byta ut hälften av köttfärs mot sojafärs i till exempel köttfärssås eller biffar. Då är det även viktigt att se varifrån sojan kommer då bland annat transporten räknas med i klimatavtrycket.

Fakta
VGRs miljöplan 2017–2020 anger att en av åtgärderna gällande klimatpåverkan av livsmedel är att välja livsmedelsråvaror med lägre klimatpåverkan. Regionservice serverar idag 2,9 miljoner patientportioner och ca 300 000 restaurangportioner per år. Genom att minska CO2-ekv/portioner ger det stor påverkan på klimatavtrycket från Område Måltider.