Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kreativt menyråd med Pelle

Pelle Danielsson lagar färsrätter.

Område Måltider arbetar ständigt med att förbättra maten som lagas i köken på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Ett sätt att hämta ny inspiration och utveckla menyn är att bjuda in gästkockar för att ta fram nya recept.

Just nu samarbetar område Måltider med Pelle Danielsson, kock och krögare som drivit Hos Pelle, en av Göteborgs toppkrogar under många år.

- Efter 35 år med egen restaurang där en ganska liten klick fått ta del av min kärlek till mat, ser jag nu att många fler människor kan få ta del av denna i detta projekt, berättar Pelle. Att jag dessutom får möjlighet att göra rätterna mer klimatsmarta gör att jag känner ännu större glädje över att kunna bidra till en utveckling av maten på sjukhusen. Det är med stor tillfredsställelse som jag gör detta arbete.

Kockarna från våra sjukhuskök i VGR har haft flera träffar för kreativa menyråd i Östra sjukhusets kök. Under Pelles ledning har det tillagats nya fiskrecept, färsrecept och goda såser, recept som kommer att läggas till i menyn till patientmaten. Även uppläggning på tallrik samt avsmakning har ingått.

Kockarna har med sig egna förslag på nya recept och tillagningsmetoder som de skulle vilja föra in för att förbättra menyn.

- Det är en kul men svår utmaning att planera menyer som ska smaka gott, ha bra konsistens, se aptitlig ut på tallriken, passa en bred målgrupp, vara näringsriktiga samt även passa för sjuka människor. Recepten ska även rymmas inom vår budget och innehålla klimatsmarta alternativ, säger Annika Larsson och Carina Hammarberg som jobbar med menyplaneringen inom Måltider. 

Pelle Danielsson, kock.

Pelle Danielsson har skrivit boken ”Kål Hos Pelle” och har sett det som ett kall att bevara det klassiska och framförallt den svenska husmanskosten. Pelle har fått Gastronomiska Akademiens guldmedalj.