Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Offentliga måltidens dag 2022

Den 20 oktober firas Offentliga måltidens dag i hela landet. Den uppmärksammar de cirka tre miljoner måltider som varje dag serveras på sjukhus, förskolor, skolor och inom omsorgen.

En vanlig vardag äter en fjärdedel av landets befolkning en eller flera av dessa måltider och inom Västra Götalandsregionen serveras 2,7 miljoner patientmåltider per år. Måltiderna har stor betydelse för patienternas trivsel, hälsa och tillfrisknande. De kan exempelvis göra skillnad i arbetet för att främja god folkhälsa, nå målen i Agenda 2030, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen för kriser. 

Västra Götalandsregionen uppmärksammar denna dag genom att servera dagens patientlunch med lokalt producerade råvaror:  

  • Örtbakad kassler och potatisgratäng med en god kålsallad 
  • Fisksoppa Bohus med rotfrukter och fänkål, hembakad focaccia samt skogsbärspaj med vaniljsås 
  • Hemgjorda rödbetsbiffar med potatisgratäng samt en god kålsallad 

Västra Götalandsregionens sjukhuskök är KRAV-certifierade och arbetar för att öka andelen ekologiska livsmedel och svenska råvaror. Den ekologiska andelen av livsmedel ligger på ca 50 procent i Västra Götalandsregionens verksamheter och målet är att till år 2030 vara uppe i 60 procent.