Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Offentliga måltidens dag 2021

Den 21 oktober firas Offentliga måltidens dag i hela landet. Den uppmärksammar de cirka tre miljoner måltider som varje dag serveras på sjukhus, förskolor, skolor och inom omsorgen.

En vanlig vardag äter en fjärdedel av landets befolkning en eller flera av dessa måltider och inom Västra Götalandsregionen serveras 2,7 miljoner patientmåltider per år. Måltiderna har stor betydelse för patienternas trivsel, hälsa och tillfrisknande. Det är organisationen MATtanken som samordnar dagen för andra året i rad för att uppmärksamma och lyfta fram offentliga måltidernas betydelse. De kan exempelvis göra skillnad i arbetet för att främja god folkhälsa, nå målen i Agenda 2030, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen för kriser.

Västra Götalandsregionen uppmärksammar denna dag genom att servera*nybakat bröd och tillbehör som är lokalt producerade: Bröd bakat på siktat dinkel från Wästgötarna, toppat med havregryn från Frebaco samt Billingeost från Arla tillverkat i Västergötland.

Läs mer om Offentliga måltidens dag:
www.mattanken.se/omd

*brödet serveras inte på SÄS