Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Patienterna betygsätter sjukhusmaten

Område Måltider på Regionservice levererar varje år cirka 3 miljoner patientmåltider till elva sjukhus i Västra Götalandsregionen. Med jämna mellanrum görs undersökningar för att ta reda på vad patienterna tycker om maten, och vårens undersökning visade på ett gott resultat.

-  Vi är väldigt nöjda med senaste resultatet! säger Linda Martinsson, områdeschef Måltider. Genom att göra kundundersökningar och höra vad patienterna tycker kan vi få värdefull information om hur vi ska förändra och utveckla måltiderna. Det ger oss också ett kvitto på att de flesta patienter är nöjda med maten.

Resultatet visar att smaken är väldigt individuell. Vissa tycker att maten är god, vissa tycker inte att den smakar något alls. En del tycker att variationen är för stor och en del tycker det är för lite variation. Detsamma gäller kryddningen där åsikterna går isär. På många avdelningar får patienten inte själv välja vilken mat hen vill äta och det kan påverka både patientnöjdhet och matsvinnet.

Matlusten kan också påverkas av att man är sjuk/illamående eller medicineras och då har sämre aptit och annan doft- och smakupplevelse. Personer som ligger på sjukhus är ofta sjuka och har ingen aptit. I enkätens resultat går det att se en korrelation mellan att man inte är nöjd med maten och att man inte har aptit.

Fråga från patientundersökningen.

 Resultatet visar att 17 % av de svarande inte har aptit. 10 % av de svarande är inte nöjda med maten.

-  Tre rätter ska varje dag tillgodose 11 000 kunder i ett åldersspann på 0-100 år, vilket är en utmaning, säger Linda Martinsson. Våra kockar jobbar ständigt med att förfina och förbättra våra recept. VGR har också ett mål att 39% av maten ska vara ekologisk, klimatsmart och hållbar, det vill säga vi ska minska klimatavtrycket från våra måltider. Förutom att maten ska vara klimatsmart ska livsmedelskostnaden ligga på 12 kronor per portion, maten ska vara näringsriktig, kunna varmhållas och transporteras samtidigt som den ska tillgodose många olika smaker. Det är en konst att laga mat i storhushåll. Vi tar med oss alla synpunkter och ser hur vi kan göra det lite bättre varje dag!

Fakta om enkäten

Enkäten lämnades ut på 11 sjukhus.
Totalt 1021 patienter svarade.

Frågorna som ställdes var bland annat:

  • Fick du möjlighet att välja mat?
  • Hur nöjd är du med smaken på maten?
  • Hur upplever du maten som du serveras?
  • Har du aptit?

Enkätresultat

Se resultatet för enkäten här: 

Patientenkät Måltider resultat 2019

Enkätresultat
Senast uppdaterad: 2019-04-30 09:55