Resultat för matsvinnsmätning vecka 20 2022
Under vecka 20 genomfördes en mätning av matsvinn från patientmåltider inom Västra Götalandsregionen. Svinn från tallrikar och kantiner vägdes och resultatet av mätningarna visar en ökning av matsvinnet från patientmåltider från 109 g/portion till 122 g/portion mellan mätningarna vecka 10 och vecka 20.

En av källorna till svinn är de matbrickor som beställs till vårdavdelningarna och därför räknades antalet orörda brickor som skickades tillbaka. Denna mätning gjordes på sjukhusförvaltningarna vecka 20, utom på Sahlgrenskatomten, där mätningen genomfördes vecka 25.
- Resultatet visar att 12 procent av alla beställda brickor kommer tillbaka orörda till köket. Detta motsvarar i genomsnitt 300 brickor per dag, säger Karin Floryd, verksamhetsutvecklare inom område Måltider.
Se resultatet av matsvinnsmätningen här: Resultat från matsvinnsmätningar i VGR