Rolig men energikrävande renovering av kök

Den 21 mars var det äntligen dags för medarbetarna i köket på Södra Älvsborgs sjukhus att officiellt inviga sin nyrenoverade arbetsplats. Efter två år i byggkaos firades det med bandklippning, tal och finfika.
Köket på SÄS var slitet och behövde renoveras då det var 25 år sedan sist. Renoveringen började i februari 2020, och var inte beräknad från början att ta riktigt så lång tid. Tanken var att det skulle ske i etapper och vara klart efter lite drygt ett år.
- Men det fanns inget ledigt utrymme för ett evakueringskök så vi var tvungna att ha kvar produktionen på plats i köket, i en avgränsad del. Och så fort man börjar bygga om så hittar man saker som behöver åtgärdas. Sen kom även en pandemi i vägen. Det gjorde att ombyggnaden drog ut på tiden, berättar Gunilla Eliasson, en av tre servicechefer i köket.
Ett år blev till två. I de olika etapperna har man behövt anpassa produktionen av maten, och det har varit tufft att jobba mitt i en byggarbetsplats.
- Det har varit spännande och roligt men energikrävande! Den jobbigaste perioden var när golvet behövde bilas, vi fick köpa in hörselskydd som man har på flygplatser för ljudet och hela golvet skakade. Och vi har haft en förenklad meny, inte lika stort utbud som vanligt. Men det har gått förvånansvärt bra, alla våra fantastiska medarbetare är lösningsorienterade och sett det som en rolig utmaning. Det har samtidigt varit en stor lärdom hur man kan laga mat med små resurser, säger Gunilla.
Modern och ny teknik sparar tid och resurser
Det nya köket är ljust och fint, en klar förbättring av arbetsmiljön. Med ny belysning och nya ljusa golv blir det som fullt dagsljus i köket och takplattorna är i bullerdämpande material. Diskanläggningen, där det är hög ljudnivå, är avskild mot duknings- och produktionsdelen. Då köket på SÄS är ett brickkök är det en stor mängd porslin som är i omlopp. Där hjälper diskroboten till att känna av olika bestick som sorteras i rätt fack samt lyfter diskbackar med olika färg till rätt plats. På så sätt behöver inte medarbetarna göra så många tunga lyft.
- Vi har fått mer modern teknik med de nya maskinerna. Nya avfallskvarnar och energisnåla diskmaskiner, omrörare till alla stora grytor samt specifika diskverktyg till dem så vi slipper den tidigare manuella diskningen. De nya ugnarna går att programmera, så att de kan köras och rengöras nattetid, det sparar både tid och resurser för oss. Det tar självklart tid att köra in sig på en så här stor anläggning, med ett nytt arbetssätt där vi drar nytta av ny teknik men det är en stor förbättring av våra medarbetares arbetsmiljö.
Tillsammans!
Även om det har varit en krävande period under ombyggnaden så har samarbetet fungerat mer än väl och något som Gunilla lyfter fram som en framgångsfaktor.
- Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Västfastigheter, det har funnits en ömsesidig respekt för våra olika processer. Vi har jobbat sida vid sida i en gemensam arbetsmiljö och fått ta hänsyn till varandra. Vi har ju stora hygienkrav i köket och haft mat att leverera vid specifika tider. Allt har gått att lösa, vi är väldigt imponerade och tacksamma!
Även det välfungerande samarbetet med SÄS har underlättat, där Regionservice har veckoavstämningar med utvecklingsledare Zeina Zimmerman som snabbt kan vidarebefordra information eller eventuella förändringar till sjukhuset.
- Tack vare tät dialog och regelbundna möten löser vi allt tillsammans. Vi har även ett nutritionsråd på SÄS med kostkontroller och chefsläkare, berättar Gunilla. Jag upplever att det finns ett stort engagemang på SÄS kring matens betydelse för vården, det är en stor styrka i det arbetssättet.
Patienterna på sjukhuset verkar inte ha påverkats avsevärt under kökets krävande tid. I område Måltiders patientenkät som genomfördes i oktober 2021 fick SÄS väldigt högt betyg.
- Det är tack vare våra medarbetares engagemang, de vill att maten ska smaka bra och det ska se bra ut på tallriken - helheten är otroligt viktig, säger Gunilla.
Mat till flyktingar
I snart två veckor har köket lagat mat till cirka 60 ukrainska flyktingar som bor på campingen i Borås, ett uppdrag från Borås stad. Ytterligare 400 flyktingar väntas komma inom kort. Men det kan komma att utökas till 1000 flyktingar totalt i Borås Stad.
- När uppdraget kom behövde vi justera lite i planeringen och laga av det som fanns i köket, men nu när vi kan planera mer i förväg läggs det succesivt samman i produktionen till patienter och till restaurang Gastronomen på SÄS. Det var självklart att vi skulle hjälpa till med detta, det var ingen tvekan. Det fortsätter vi gärna med i vårt fina kök, avslutar Gunilla.

Här lagar medarbetarna i köket på SÄS mat till ukrainska flyktningar.

Bandet klipptes av affärsområdeschef Erik Hallberg.

Det bjöds på fantastisk fika gjord av vår kallskänka Pia.