Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Utbildad till kock på arbetstid

Shawn Reid började som timanställd för åtta år sedan inom område Måltider i köket på Sahlgrenska. Nu är han utbildad kock efter att fått chansen att utbilda sig på arbetstid.

- Jag har alltid varit intresserad av att laga mat och jag har jobbat länge inom restaurang, så jag frågade mina chefer om det fanns möjlighet att gå en kockutbildning, berättar Shawn. 

Utbildningen LPA (lärande på arbetsplats) vänder sig till de som är anställda och arbetat minst tre år inom kök och storkök men som saknar formell utbildning inom yrket. Eleverna får lära sig grunderna i matlagning i kombination med livsmedelskunskap och näringslära, dietik och specialkost samt hygien- och ergonomikunskap. 

- Utbildningen var väldigt intressant och rolig. Det var ganska mycket hemläxor och jag är vanligtvis en mer praktisk person. Alla kunde ju redan laga mat men man fick en djupare förståelse och en helhet med utbildningen - och en helt annan syn på matlagning! Det är mycket som ligger bakom när man lagar mat som man inte tänker på. Sen är det jätteroligt att träffa människor som jobbar på andra ställen och på olika sätt, man lär sig av varandra. Nästan alla i klassen jobbade i skolkök, de jobbade på ett helt annat sätt.

Ett roligt inslag i utbildningen enligt Shawn var att varje elev en dag fick vara arbetsledare och köksmästare för restaurangen på Burgården där man fick leda hela klassen i köket. Då fick man välja vilka maträtter som skulle lagas och serveras den dagen.

- Jag tyckte det var jättekul att ta med rätter som lagas på sjukhusen och visa restauranggästerna på Burgården att vi lagar bra mat. Jag valde Fisk Florentine, linsgryta och en kycklinggryta med mangochutney och curry. Det var väldigt uppskattat!

Rolig arbetsplats med utvecklingsmöjligheter

Planen är att i framtiden fortsätta jobba i köket på Sahlgrenska som kock.

- Jag tycker det är roligt att testa olika arbetsstationer i köket. Man får en bättre förståelse för andras jobb då. Det är bra att utvecklas på sin arbetsplats, jag vill utvecklas så mycket jag kan. Jag försöker alltid ge 100 % av vad jag kan! Jag har också chans att hjälpa mina kollegor att utvecklas, om man till exempel är timanställd eller vikare, då kan jag säga till dem att det är bara att visa att man vill testa att göra något nytt. 

På frågan vad som är det bästa med hans arbetsplats svarar Shawn:

- Personalen! Vi är som en stor familj, alla är jättetrevliga. Jag har haft jobb innan när man inte alls vill gå till jobbet för det är dålig stämning. Visst kan man vara trött på morgonen men när jag kommer till jobbet är det kul, alla är glada och ger bra energi till varandra.

Shawn är ursprungligen från Barbados och lagar mest karibisk mat på fritiden.

- Men det är kul att laga många olika rätter i köket som jag inte skulle lagat annars. Mina favoriter är kenyansk kycklinggryta och pumpagryta, de är väldigt goda.

Kenyansk kokoskyckling

4 portioner

800 g kycklinglårfilé
Salt, peppar

Sås
5 ml rapsolja
20 ml kycklingfond
2 gula lökar, hackad
0,75 dl tomatpuré
3 dl kokosmjölk
3 vitlöksklyftor, hackad
1 chilifrukt, strimlad
1 tsk curry (mängd efter egen smak)
0,5 tsk malen ingefära (mängd efter egen smak)
0,5 msk farinsocker (mängd efter egen smak)
Eventuellt maizena

Strö över
Kokosflingor

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg kycklinglårfileérna i en ugnsform och krydda med salt och peppar.
Förstek kycklingen i ugnen tills den är nästan klar.
Blanda samman ingredienserna till såsen i en kastrull och låt koka upp. Låt sjuda ca 5 minuter. Red såsen med maizena om det behövs, den ska inte vara för tunn.
Slå såsen över den förstekta kycklingen.
Sätt in ugnsformen med kyckling och sås i ugnen igen tills kycklingen är helt klar.Strö kokosflingor över den färdiga kycklingen.

Servera med valfritt tillbehör