Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Minskat matsvinn och mer ekologisk mat

 

Västra Götalandsregionen genomför matsvinnsmätningar på samtliga sjukhuskök, samt restauranger, fyra gånger om året.

En stor del av matsvinnet är orörd mat, det vill säga mat som inte kommer till en patient eller inte äts av en patient. En viss procent svinn går aldrig att undvika då många patienter är sjuka och inte har någon aptit. Men genom aktivt arbete är målet att minska matsvinnet för varje år (läs mer i VGRs miljöplan 2017-2020 nedan). Exempel på åtgärder som görs är utbildning och information för vårdpersonal, ständig förbättring av menyerna och minskning av produktionssvinn i köket. 

Läs mer om hur du kan minska matsvinnet 

Se resultaten av matsvinnsmätningarna

Se film om hur en matsvinnsmätning går till

Miljöplan 2017-2020

Satsning på ekologiska livsmedel

Västra Götalandsregionens sjukhuskök och restauranger Gastronomen är KRAVcertifierade från och med hösten 2015. Vi satsar på ekologiska livsmedel och vill med certifieringen visa att vi har en hög kvalitet på våra livsmedel. Vår ambition är att minimera förekomsten av bekämpningsmedel i maten samtidigt som vi bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion. Minst 25 % av våra livsmedel är ekologiska och allt kaffe som serveras i Västra Götalandsregionen är ekologiskt. Dessa satsningar är ett led i Västra Götalandsregionens övergripande miljöarbete enligt miljöplan 2017-2020.

Miljömål Livsmedel

Varför välja ekologiskt?

Vad är KRAV?

KRAV är en kontrollförening för ekologisk produktion och Sveriges mest kända miljömärkning för mat. KRAV-märkta livsmedel innebär att de är ekologiska och det betyder i korthet att grödor odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att djuren lever ett bra liv, bonden får en bra arbetsmiljö, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med genmodifierade organismer (GMO). Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger, förskolekök, storkök och caféer i Sverige. 

Senast uppdaterad: 2020-08-26 16:28