Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Instruktioner

Kraftigt förorenad tvätt

Uppdaterad 2020-04-30

Definition

 • Mängd förorening avgör om det hanteras som vanligt eller som smittförande.
 • Textilier som är kraftigt förorenade av blod, slem, blodtillblandade kroppsvätskor, avföring och kräkning.
 • Textilier som använts av patient med löss eller skabb.
 • Textilier som förorenats med cytostatika.

 

Så här gör ni med textilier

 • Textilierna ska läggas i en upplösbar innersäck på operationssalen, vårdrummet eller motsvarande och förslutas.
 • Den upplösbara innersäcken placeras sedan i en gul plastsäck.
 • Märk den gula plastsäcken med tuschpenna: Sjukhus och avdelning
 • Lägg ej textilier direkt i gul säck utan först i vattenlöslig säck.
 • Var noga med att det enbart är textilier i säckarna som skickas till Tvätteriet. Alltså inget avfall.

 

På tvätteriet

 • För en säker hantering tvättas alltid kraftigt förorenad tvätt utan föregående sortering för att minska risken för smittspridning.
 • Textilier vattentvättas vid minst 70° i kontrollerade processer

 

Här kan du skriva ut instruktioner för vad som gäller för kraftigt förorenad tvätt! 

 

 

OBS! Beställs på Marknadsplatsen
- Säck Gul till tvätt, artikel nr 114003890

- Vattenlöslig säck 660x840 mm, artikel nr 105222590
- Vattenlöslig säck 910x990 mm, artikel nr 114002694

Personalkläder som är kundmärkta 

Läggs i BLÅ tvättsäck tillsammans med övriga personalkläder

Nyinköpta personalkläder som ännu inte är märkta

Läggs i ORANGE tvättsäck tillsammans med en "Följdesedel kundgods" (se nedan), så märker vi plagget åt er. Nästa gång plagget ska tvättas, kan det då läggas i den blå säcken.

Övriga artiklar, t ex dukar, gardiner m m

Läggs i ORANGE tvättsäck tillsammans med en "Följesedel kundgods" (se nedan). När artiklarna kommer in till oss kontrollerar vi märkning och antal. Saknas märkning gör vi detta åt er innan tvätt. Kuddar och madrasser kan ni märka själva med vattenfast tuschpenna. Märkningen ska vara ert "kortnamn", står på våra följesedlar om ni är osäkra.

Följesedel kundgods

Med undantag för småsändningar som packas i paket eller säckar, levererar vi den rena tvätten i ”containrar”. Dessa containrar får endast användas för tvätthantering, ska returneras omgående dvs vid nästa leveranstillfälle, men då lastad med smutstvätt. 

För att underlätta för den hos er som packar upp tvätten, använder vi ofta extra mellangaller. Det är viktigt att även dessa galler returneras till oss snarast. För att undvika olycksrisk med galler som glider ut containern, ska gallren ställas mot gaveln, ej mot långsidan på containern. Se länk för bild!

Beställningar görs på vår hemsida www.vgregion.se/tva, senast kl 15.00 två arbetsdagar före leverans.

Leveransdag Beställ senast
Måndag Torsdag kl 15.00
Tisdag Fredag kl 15.00
Onsdag Måndag kl 15.00
Torsdag Tisdag kl 15.00
Fredag Onsdag kl 15.00

 

Om ni har missat att beställa i tid, ring oss på Kundtjänst så kan vi oftast fixa till det. Om ni inte ringer hamnar ordern på er nästkommande leveransdag. På röda dagar är leveranserna vanligen inställda. Information om vad som gäller finns i "info-rutan" under beställning.

Det händer tyvärr att defekta plagg levereras till er. Det är lätt att missa en knapp som saknas eller ett hål i fickan. Vissa fläckar syns inte när vi hänger upp fuktiga plagg, utan först när plagget är torrt och då även hopvikt.

Ni kan hjälpa oss att upptäcka dessa brister genom att fästa en ”reparationsflagga” på plagget. Finns att beställa utan kostnad. Fäst reparationsflaggan vid  storleksmärkningen samt där reparationen ska utföras.

Cirkulationstextilier

Tvätteriet Alingsås äger alla cirkulationsartiklar dvs lakan, handdukar, patientkläder, personalkläder m m, allt som ni kan beställa på vår hemsida liksom alla personalkläder som ni hyr ifrån oss. Textilierna får aldrig kasseras av dig som kund, även om de är slitna, trasiga eller fläckiga. Tvätteriet Alingsås avgör när textilierna ska kasseras och ser då också till att nya köps in.

Kundägda textilier

Tidigare rutin med sax/fläckmärkning ändrades vid sammanträde med textilarbetsgruppen den 16 februari 2007. Fortsättningsvis kasseras även kundmärkta textilier på Tvätteriet Alingsås.

Varje dag kommer ett stort antal oönskade saker in med smutstvätten. Vanligast är namnskyltar, broscher, ID-kort, klockor m.m.

Glöm inte att ta av namnskyltar och tömma fickorna!

Upphittade föremål tas om hand och sparas hos oss i tre månader. Om du misstänker att något hamnat hos oss på Tvätteriet Alingsås, ring vår kundtjänst,
tel 0322 - 66 98 00.

Ibland händer det att patienter behöver låna plagg i samband med att man blir utskriven. Det tycker vi på Tvätteriet Alingsås är okej, men vi vill få tillbaka plaggen. 
Skicka med patienten en "RETURPÅSE" som kan användas när man lämnar tillbaka plaggen i returboxen vid nästa återbesök på sjukhuset eller på sin vårdcentral. 
Returpåsen finns att beställa på vår beställningssida under "Övrigt". När du beställer en styck får du en rulle innehållande 100 påsar.

Senast uppdaterad: 2021-03-26 13:28