Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ledningsrådet har beslutat om att forcera utbytet av framgafflar på rollator Futura med målet att vara klar till årsskiftet

Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har på sina respektive webbplatser uppmanat till att påskynda pågående utbytesprogram avseende framgafflar på rollator Dolomite Futura. Denna uppmaning gäller rollatorer tillverkade mellan 1 september 2012 till 30 april 2014.

Enligt uppgifter från Läkemedelsverket har hälso- och sjukvården problem med att spåra dessa defekta rollatorer och har därför bett IVO om hjälp för att skynda på åtgärderna utifrån ett Nationellt perspektiv.

I Västra Götalandsregionen finns full spårbarhet på dessa rollatorer. I september 2016 hade vi 13 000 st rollatorer. Vi vet var de finns och vi har i dagsläget 7 000 st rollatorer kvar att åtgärda.

Ledningsrådet för hjälpmedel tog den 8 juni beslut om att Hjälpmedelscentralen, i samråd med samordningsfunktionen, ska ta fram en tidsatt åtgärdsplan gällande de rollatorer som ännu inte är åtgärdade.

Hjälpmedelscentralen har åtgärdat/bytt ut dessa rollatorer sedan säkerhetsmeddelandet kom, i september 2016. Men man har nu beslutat om att forcera utbytet av framgafflarna med start efter semestrarna. Målet är att vara klara till årsskiftet. Planeringen och säkerställandet av att få fram nya rollatorer och utbytesgafflar i rätt takt sker i dialog med Invacare.

I informationen från IVO visas bilder på hur de gamla resp. de nya framgafflarna ser ut. Observera att på de rollatorer som är tillverkade före 1 september 2012 och efter 30 april 2014 sitter framgafflar som ser ut som de berörda, men som inte innefattas av säkerhetsmeddelandet. Viktigt därför att kontrollera tillverkningsdatum som finns på etiketten med serienumret på rollatorn.

PDF

Verksamhetschef område hjälpmedel 
Janne Malmborg     

Produktkonsulent 
Sara Sjöblom 

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:19