Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor - Strumpguide

 

Tillvägagångssätt

Beställning av kompressionsstrumpor gör du i webSESAM. Om du saknar behörighet till webSESAM hittar du information och blankett för ansökanhttps://regionservice.vgregion.se/hjalpmedel/vara-tjanster/webbsesam/

Välj vilken kompressionsstrumpa som du vill beställa. Sök fram beställningsblankett/mätprotokoll för kompressionsstrumpan på företagets webbplats, du hittar länkarna till företagens webbplatser här.

 Det finns tre tillvägagångssätt för att beställa kompressionsstrumpor:

  • Via leverantörens e-shop

1.Gå in i webSESAM och sök upp samlings artikelnumret för den leverantör som du vill beställa från. Gör din beställning i webSESAM.

2.Gå in på leverantörens e-shop och gör din beställning skriv in kundordernumret där leverantören anger.

  • Bifoga beställningsblankett direkt till din kundorder

Om beställningsunderlaget/mätprotokollet går att spara ner i din dator bifogar du det alltid med beställningen i webSESAM. Se instruktion: https://alfresco.vgregion.se/alfresco/service/vgr/storage/node/content/workspace/SpacesStore/b58f1fca-55f7-4bdf-8f67-7e3c8c3b0ea5/Instruktion%20WebSESAM%20Bifoga%20dokument%20till%20kundorder.pdf?a=false&guest=true  

                     

  • Faxa in din beställning

Gå in i webSESAM och sök upp samlings artikelnumret för den leverantör som du vill beställa från. Gör din beställning i webSESAM. Skriv kundordernumret på beställningsunderlaget/mätprotokollet. Faxa till 010-435 78 00

 

Att tänka på vi val av kompressionstrumpa

  • Kan patienten nå ner till sina fötter?
  • Finns styrka i händer att ta på och av strumporna?
  • Behövs strumppådragare?

Lägg till länk

https://alfresco.vgregion.se/alfresco/service/vgr/storage/node/content/workspace/SpacesStore/4605398f-0c1c-4e5e-b048-1c3bebab3389/Sortiments%c3%b6versikt%20090903%20Strumpp%c3%a5dragare%20f%c3%b6r%20kompressionsstrumpor.pdf?a=false&guest=true

Vid ordination av kompressionsstrumpor är det viktigt att patienten är delaktig i val av strumpkvalitet och färg.

Standardstrumpa eller måttsyddstrumpa

Man väljer i första hand en standard strumpa genom att jämföra patientens mått mot måttabell på leverantörens hemsida. Utgå alltid från omfångsmått cB vid storleksbestämning. Om patientens mått inte passar in i standardstrumpa väljer man en måttsyddstrumpa.

Rundstickat eller flatstickat material

Rundstickade strumpor är precis som namnet antyder stickade med rundstickor. Det är samma antal maskor hela vägen och man reglerar formen på strumpan genom maskstorleken istället. Flatstickade strumpor stickas plant och formas genom att öka och minska antalet maskor efter behov. Strumpan sys ihop med en söm.

- Kraftigare strumpmaterial, rund- eller flatstickat rekommenderas till patienter med kraftiga ödem där den tunnare strumpan kan skära in i ankeln och andra hudveck. De kraftiga strumporna rekommenderas även till fysiskt aktiva personer då de är mer slitstarka.

Lårlånga strumpor väljs då ödemet sträcker sig ovanför knät. Patienter med artros i knäna kan vara i behov av lårlånga strumpor.

Strumpa med höftdel väljs till patienter med ödem på lår/höft där silikonkant kan stasa eller skära in.

Strumpbyxa väljs vid proximala ödem, ödem i båda benen och vid ödem i genitalia. 

Silikonkant rekommenderas där vadmåttet är mindre än måttet under knät (gäller knästrumpor) och till lårlånga strumpor, som inte har höftdel.

Strumpa med sluten tådel rekommenderas till patienter med ödem på tårna.  Strumpor med öppen tådel väljs med fördel till patienter som är känsliga för fot- eller nagelsvamp eller till vissa diabetiker. Dessa strumpor kan vara skönast på sommaren om man vill lufta tårna i sandaler t.ex. En nackdel med strumporna med öppen tådel är att de kan glida in i hålfoten. De flesta brukar använda en vanlig strumpa över kompressionsstrumpan med öppen tådel och viktigt att komma ihåg då är att denna strumpa inte får ha en åtsittande resårkant som stasar. ödemet.