Praktiska förutsättningar för strumpor

  • Kan patienten nå ner till sina fötter?
  • Finns styrka i händer att ta på och av strumporna?
  • Om inte, finns det möjlighet till hjälp från anhörig alt. personal från hemtjänst/ hemsjukvård?
  • Är patienten motiverad att använda strumpor livet ut?

Vid val av strumpor är det viktigt att patienten är delaktig i val av strumpkvalitet och färg.

Lårlånga strumpor väljes då ödemet sträcker sig ovanför knät. Patienter med artros i knäna kan vara i behov av lårlånga strumpor.

Strumpa med höftdel väljes till patienter med ödem på lår / höft där silikonkant kan stasa eller skära in.

Strumpbyxa väljes vid proximala ödem, ödem i båda benen och vid ödem i genitalia.  OBS! Kan vara svårt för gamla människor att ta på sig. 

Silikonkant rekommenderas där vadmåttet är mindre än måttet under knät (gäller knästrumpor) och till lårlånga strumpor, som inte har höftdel. ”Silikon noppar” är att föredra framför silikonrand eller – spets.

Strumpa med sluten tådel rekommenderas till patienter med ödem på tårna.  Strumpor med öppen tådel väljes med fördel till patienter som är känsliga för fot- eller nagelsvamp eller till vissa diabetiker. Dessa strumpor kan vara skönast på sommaren om man vill lufta tårna i sandaler t.ex. En nackdel med strumporna med öppen tådel är att de kan glida in i hålfoten. De flesta brukar använda en vanlig strumpa över komressionsstrumpan med öppen tådel och viktigt att komma ihåg då är att denna strumpa inte får ha en åtsittande resårkant som stasar. ödemet.