Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland

Så här arbetar Hjälpmedelscentralen under Covid- 19

Utbildningar

Samarbetsavtalet för försörjning av personliga hjälpmedel samt Överenskommelsen för regional försörjning av personligt förskrivna hjälpmedel vid medicinsk behandling, har uppdragit åt Hjälpmedelscentralen att anordna utbildningar gällande de produkter som omfattas i avtalen. Hjälpmedelscentralen och Vårdgivarna samverkar kring planering av utbildningar inom Basutbud och Tilläggsutbud samt Uppdragsutbildning. Vissa utbildningar sker helt eller delvis via webben.

Utbildningar inom Basutbud

 • kan vara på grundnivå eller fördjupningsnivå
 • kan rikta sig till en viss grupp förskrivare med specifik förkunskap
 • återkommer kontinuerligt och annonseras på hemsidan och i Regionkalendern
 • berättigar till intyg

Utbildningar inom Tilläggsutbud

 • är särskilda utbildningssatsningar, ibland med externa föreläsare
 • kan vara riktade utbildningar till flera målgrupper
 • berättigar till intyg

Uppdragsutbildning

 • anpassas efter beställarens önskemål
 • ges inom olika produktområden och relevanta delar av förskrivningsprocessen
 • kan omfatta genomgång av olika hjälpmedel med inriktning mot en eller flera funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar
 • kan vara anpassade versioner av ordinarie utbildningsutbud
 • kan vara en utbildning för förskrivare och patientens nätverk kring ett personligt förskrivet hjälpmedel

Vem kan delta i Hjälpmedelscentralens utbildningar?

Förskrivare med grundläggande förskrivarkunskaper och som är anställd hos en vårdgivare med avtal, är välkommen att anmäla sig till våra utbildningar.

Koncept för förskrivarkompetens

Är du inte förskrivare eller inte anställd hos en avtalskund, men vill gå en utbildning? Kontakta vår utbildningkoordinator för mer information.

För frågor, kontakta Hjälpmedelscentralen via: rns.hmc.utbildning@vgregion.se 

Här kan du se vad som gäller angående kostnaden för att delta i Hjälpmedelscentralens olika utbildningar:

Utbildningar inom Basutbud

För förskrivare hos vårdgivare med avtal, täcks kostnaden för deltagandet via hjälpmedlens funktionshyra. Hjälpmedelscentralen tar därför inte betalt när förskrivaren deltar.

Återbud efter sista anmälningsdatum eller utebliven närvaro, faktureras vårdgivaren med 1 000 kronor. Utbildningsplatsen kan överlåtas utan kostnad till annan deltagare efter överenskommelse med utbildningsadministratör senast dagen innan utbildningen.

Utbildningar inom Tilläggsutbud

Kostnaden för utbildningar inom Tilläggsutbudet faktureras per deltagare och tillfälle. Återbud efter sista anmälningsdag eller utebliven närvaro, faktureras vårdgivaren med hela kostnaden. Utbildningsplatsen kan överlåtas utan kostnad till annan deltagare efter överenskommelse med utbildningsadministratör senast dagen innan utbildningen.

Uppdragsutbildning

Produktion och genomförande av uppdragsutbildningar prissätts enligt avtal och faktureras enligt offert.

Hur går betalning till?

Fakturering sker via Sesam2 enligt överenskommelse med Vårdgivarna. Vid anmälan anges betalarnummer i Sesam2 och användarnamn i webSESAM (förskrivar-ID).

Om du har frågor kring betalarnummer eller fakturering via Sesam2, kontakta Hjälpmedelscentralens Kundtjänst tel. 010-473 80 80, knappval 5 - för fakturafrågor.

Är du inte förskrivare eller inte anställd hos en avtalskund, men vill gå en utbildning? Kontakta vår utbildningskoordinator för mer information.

Vi tar gärna emot förslag på utbildningar som du tycker borde ingå i Basutbud och Tilläggsutbud eller önskemål om en skräddarsydd uppdragsutbildning.

Kontakta oss gärna och berätta om dina förslag eller önskemål genom att fylla i formuläret nedan.

Till formulär

Digitala seminarium / Basutbud

Varmt välkommen till dig som förskriver hjälpmedel att anmäla dig till våra digitala seminarium under april och maj 2021.
Se här till höger kring anmälan och att logga in i
Västra Götalandsregionens Lärportal.
(Platsbundna utbildningar är inställda p.g.a. Covid-19)

Datum för Hjälpmedelscentralens utbildningar våren 2021

Länk till de olika utbildningarna:

Dessa utbildningar är lärarledda och digitala. Du behöver kunna medverka digitalt med ljud och bild.

 

Inloggning lärportalen

Hjälpmedelscentralen har säkerställt att alla förskrivare oavsett arbetsgivare får ett konto och kan göra utbildningar som inloggade i Lärportalen. Sök fram utbildningar från oss i utbudskatalogen i Lärportalen t.ex. via ämne, ”Hjälpmedel och medicinska produkter” eller med sökord Hjälpmedelscentralen eller Basutbud.

För att genomföra utbildning måste du logga in och registrera dig i utbildningens digitala ”klassrum”. Där inne, anmäler du dig till lärarledda tillfällen.

Inloggning i Lärportalen:

Förskrivare med VGR-id loggar in med sitt VGR-id som användarnamn och sitt vanliga lösenord till datorn. Knapp ”Logga in med VGR-id”. Fungerar det inte kontakta VGR-IT.

Utan VGR-id gäller inloggningsknappen ””Logga in annat konto”.

Användarnamn = din epostadress och lösenord Vinter2020. Ändra inte lösenordet efter inloggning. Fungerar det inte kan det bero på att du har ett VGR-id eller att vi inte kunnat automatskapa ditt konto. Kontakta då rns.hmc.utbildning@vgregion.se så felsöker vi/lägger upp kontot manuellt.

 

 

Senast uppdaterad: 2021-03-26 15:18